«Πολεμικά» τα σχόλια στο άρθρο 47 για το Περιβαλλοντικό Τέλος!

Αγανακτισμένοι και ιδιαίτερα προβληματισμένοι φαίνεται ότι είναι οι καταναλωτές με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα γυρισμένα χιλιόμετρα και αυτό αποτυπώνεται στα εκατοντάδες σχόλια που δημοσιεύθηκαν στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «εξοργισμένους» πολίτες που υπογράφουν με… ψευδώνυμα!

Πάντως κάποιοι πολίτες  δημοσιοποιούν τις προσωπικές τους εμπειρίες από εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που απέκτησαν και μετά από λίγο καιρό διαπίστωσαν ότι τα οχήματά τους είχαν διανύσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα επιπλέον από εκείνα που αναγράφονταν στα κοντέρ τους και βέβαια ότι γλίτωσαν στο κόστος κτήσης το έχουν πληρώσει δεκαπλάσιο σε επισκευές!

Κάποιοι άλλοι λένε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα… καρτέλ!

Ειδικότερα στο άρθρο 47 του νομοσχεδίου που αφορούσε στο Περιβαλλοντικό Τέλος οι καταναλωτές αλλά και οι έμποροι που δεν γυρίζουν χιλιόμετρα έγραψαν μεταξύ άλλων:

Ο κ. Γιάννης καταθέτει τη δική του περίπτωση από την αγορά ενός εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: «Παθών και μαθών: Μικρό αυτοκίνητο εισαγωγής μεταχειρισμένο σε ομολογουμενως καλή τιμή και λογικά χιλιόμετρα. Το έχω πληρώσει σε ζημιές σχεδόν άλλο τόσο από όσο έκανε και δεν ξέρω τι μου ξημερώνει. Τα δε χιλιόμετρα 2,5 φορές επάνω από ότι έγραφε το κοντέρ όταν το πήρα (82.544) και αυτό αποδείχθηκε σε έλεγχο της αντιπροσωπείας, όταν απηύδησα και το πήγα εκεί. Ούτε να το πουλήσω δεν τολμάω γιατί θα νιώθω και τύψεις για όποιον το πάρει. Έχουμε γεμίσει με όλη την σαβούρα των προηγμένων χωρών που δεν τα αποσύρουν γιατί σου λέει θα τα στείλω στην Ελλάδα με τρομερό κέρδος. Μας έχουν πάρει χαμπάρι μέχρι και οι Βούλγαροι που μας πουλάνε ότι σάπιο έχουν εισάγει και αυτοί από Βόρεια Ιταλία και Γερμανία. Μπορεί να είσαι και πολύ τυχερός και να σου βγει καλό για κάποια χρόνια, αλλά και πάλι ρυπαίνει. Και τέλος πάντων Κάντε το τίμια ρε παιδιά! Αφήστε τα πραγματικά χιλιόμετρα και εάν θέλει ο άλλος ας το πάρει. Αλλά το αυτοκίνητο πρέπει να έχει άλλη τιμή έχει με 280.000 χλμ. και άλλη με 85.000. Έτσι δεν είναι;»

Ο ΣΕΕΑΕ έχει επίσης τοποθετηθεί για το άρθρο 47 στην δημόσια διαβούλευση και επισημαίνει ότι: «Είναι γνωστό ότι ο σταδιακός περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η προστασία του περιβάλλοντος στο βραχυπρόθεσμο μέλλον αποτελούν προτεραιότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σιγά σιγά όλες οι χώρες προσαρμόζουν τις νομοθεσίες τους ώστε να χτίσουν το έδαφος για την είσοδο στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Όπως αποδεικνύεται όμως, στην Ελλάδα κάποιοι κατάφεραν “εν μια νυκτί” στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να χρησιμοποιήσουν δήθεν την ηλεκτροκίνηση ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν ένα τεραστίων διαστάσεων “deal” που θα κάνει πλουσιότερους κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ μερικούς μετρημένους στα δάχτυλα επιχειρηματίες, με τις ευλογίες και τις επιδοτήσεις του κράτους, δηλαδή του Ελληνα φορολογούμενου.

Η ηλεκτροκίνηση πράγματι αποτελεί την λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον μορφή οδικών μετακινήσεων η οποία καταγράφει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες με υγιή οικονομία και υψηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα. Προφανώς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.α., υπάρχουν ήδη οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι πολίτες τους να
αγοράζουν ηλεκτροκίνητα οχήματα, αφού υπάρχουν τόσο οι υποδομές για να στηρίξουν την ηλεκτροκίνηση όσο και η οικονομική δυνατότητα των πολιτών να προμηθευτούν ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο.

Στην Ελλάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος με περίσσια υπερηφάνεια ανακοίνωσε την επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για ιδιώτες και επαγγελματίες αλλά και ιδιοκτήτες ταξί, ωστόσο ξέχασε ή μάλλον απέφυγε να αναφέρει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή για να μπορέσει να στηριχθεί η ηλεκτροκίνηση αυτή τη στιγμή. Παράλληλα πάνω από 5 εκατομμύρια Έλληνες κυκλοφορούν με παλιά ή πολύ παλιά αυτοκίνητα και φυσικά ουδείς εξ αυτών έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, ακόμα και αν δεν είναι ηλεκτρικό, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό πωλήσεων καινούριων οχημάτων σε ιδιώτες τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης και πόσο μάλλον τώρα εν μέσω της πανδημίας.

Την ίδια ώρα λοιπόν που ο κλάδος του αυτοκινήτου συνολικά, καινούριου και μεταχειρισμένου βρίσκεται σε δεινή θέση και εδώ και μήνες μέσω των κλαδικών φορέων του «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτόν, η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει απολύτως καμία επαφή με την πραγματικότητα και να ανακοινώνει «μετά βαΐων και κλάδων» μέτρα για πράγματα που θα γίνουν σε ….10 χρόνια και αν… Απορούμε αν αυτές οι κινήσεις γίνονται από απλή άγνοια και πολιτική ανεπάρκεια ή για πολύ συγκεκριμένους λόγους… Ποντάρουμε στο δεύτερο και με τα δυο χέρια…

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι παράλληλα με τα μέτρα επιδότησης καινούριων (και μόνο καινούριων) ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανακοινώθηκε και η καθολική απαγόρευση εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οδηγίας EURO 3 και πίσω και η επιβολή «Περιβαλλοντικού
Τέλους» της τάξης των 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα EURO 4 κάνοντας και για αυτά ουσιαστικά απαγορευτική την εισαγωγή τους. Παράλληλα είναι γνωστό ότι η εισαγωγή αυτοκινήτων EURO 5 και EURO 6 ήδη από τη σχετική νομοθεσία του 2016 είναι από αρκετά δύσκολη έως παντελώς ασύμφορη στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ και οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης εδώ και μήνες για τον εξορθολογισμό του τρόπου φορολόγησης έχει μείνει στα χαρτιά, καθιστώντας ουσιαστικά την εισαγωγή αυτοκινήτου κάθε οδηγίας απαγορευτική! Αυτό που επί δεκαετίες επιδίωκαν οι εισαγωγείς αντιπρόσωποι και δεν κατάφεραν μέσω των Υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών, το κατάφερε σε μερικές μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος!! Μιλάμε για κατόρθωμα!

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άλλωστε δε γίνεται να μην γνωρίζει τι σημαίνουν όλα αυτά, καθότι ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι Έλληνες θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν μεταχειρισμένο μόνο από την εγχώρια αγορά, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα ούτε επί δικτατορίας!!!

Εν ολίγοις αναγκάζει τον καταναλωτή να στραφεί μόνο σε εγχώρια αυτοκίνητα στοχοποιώντας ευθέως όλη την επιχειρηματική κοινότητα εμπόρων που ασχολείται με την εισαγωγή από χώρες της ΕΕ. Φυσικά θα γνωρίζει ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού τη στιγμή που στο εγχώριο αυτοκίνητο δεν επιβάλλονται ανάλογοι δασμοί, ούτε καν για τα πολύ παλιά οχήματα, ενώ σίγουρα αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα αυτά είναι κατά παράβαση κάθε έννοιας κοινοτικού δικαίου!

Θα γνωρίζει θεωρούμε ο κ. Χατζηδάκης ποιοι διαθέτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών διαθέσιμων εγχώριων μεταχειρισμένων στην ιδιοκτησία τους. Θα γνωρίζει υποθέτουμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την απαγόρευση της εισαγωγής μεταχειρισμένων στη χώρα μας, από τα χιλιάδες λουκέτα που θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα και κατ’ επέκταση την παγίωση μονοπωλιακής αγοράς στο χώρο του αυτοκινήτου.

Ξέχασε όμως ο Υπουργός Περιβάλλοντος αλλά και οι συναρμόδιοι Υπουργοί να αναφέρουν και τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των εξαγγελιών της Κυβέρνησης στον Έλληνα καταναλωτή. Για να τον βγάλουμε από τη δύσκολη θέση ενημερώνουμε εμείς τον Έλληνα καταναλωτή, ότι από την στιγμή που θα διακοπεί η εισαγωγή, οι τιμές των εγχώριων μεταχειρισμένων ακόμα και παλαιότερων θα εκτοξευτούν, ελλείψει ανταγωνισμού! Κατά συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ιδιοκτητών ΙΧ που δεν έχει πρόχειρα …28.000-35.000 ευρώ για να προμηθευτεί καινούριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα αναγκαστεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί με το πολύ παλιό αυτοκίνητο του ή στην καλύτερη με ηλεκτρικό πατίνι που είναι και φθηνότερο και είναι και της μόδας.

Την ίδια ώρα που κράτη της ΕΕ με απείρως καλύτερα εχέγγυα και υποδομές παρέχουν στους πολίτες τους επιδοτήσεις ώστε να αντικαταστήσουν το παλιό τους μεταχειρισμένο με ένα νεότερης τεχνολογίας, λιγότερο ρυπογόνο και πιο ασφαλές, στη χώρα μας φέρνουμε τον καταναλωτή σε αδιέξοδο. Ως αποτέλεσμα, και δεδομένου ότι τα καλά εγχώρια αυτοκίνητα ιδιωτών σπανίζουν, αφού οι πωλήσεις καινούργιων σε ιδιώτες είναι ελάχιστες τα τελευταία 10 χρόνια, η αγορά του μεταχειρισμένου θα γεμίσει από πανάκριβα και κατά τεκμήριο ταλαιπωρημένα αυτοκίνητα που προέρχονται από μεγάλες εταιρείες ενοικίασης ή στην καλύτερη περίπτωση οχήματα Leasing. Εντελώς τυχαία βέβαια οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι γερά δεμένες στο άρμα των γνωστών εισαγωγικών ομίλων ή είναι θυγατρικές τους…

Είναι δυνατόν η Πολιτεία να μην γνωρίζει ότι εκατομμύρια Έλληνες ζουν με το βασικό μισθό κοντά στα 600 ευρώ, ότι εκατομμύρια υπάλληλοι τελούν υπό αναστολή σύμβασης εργασίας ή έχουν/πρόκειται να απολυθούν την ίδια στιγμή που ανακοινώνει μέτρα επιδότησης για αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 28.000 ευρώ κατ’ελάχιστο; Σε ποιους απευθύνεται το
μέτρο; Στους προνομιούχους; Ο μέσος Έλληνας δηλαδή δεν δικαιούται να έχει ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο; Δε γνωρίζει η Πολιτεία πόσοι Έλληνες έχουν πράγματι τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο; Μήπως θα ήταν πιο λογικό ένα μέρος των 100 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την ηλεκτροκίνηση να δινόταν στους εκατομμύρια Έλληνες ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων ώστε να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με νεότερα μεταχειρισμένα, αφού άλλωστε κάτι τέτοιο θα ωφελούσε περισσότερο το περιβάλλον άλλα και την οικονομία; Μήπως προτίθεται κάποιος να μας εξηγήσει γιατί δεν πριμοδοτούνται και τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα άλλα μόνο τα καινούργια; Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά ρυπαίνουν περισσότερο; Πόση υποκρισία πια;

Είναι δυνατόν οι εμπνευστές των εξαγγελιών να μην γνωρίζουν ότι τα σχέδια τους έρχονται σε πλήρη παράβαση του Άρθρου 110 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο και παραθέτουμε αυτολεξεί : «Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα στα προϊόντα άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους οποιασδήποτε φύσεως, ανωτέρους από εκείνους που επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τα ομοειδή εθνικά προϊόντα. Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει στα προϊόντα των άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους, η φύση των οποίων οδηγεί έμμεσα στην προστασία άλλων προϊόντων»;. Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ένας Υπουργός Περιβάλλοντος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι από την απόφαση ΔΕΚ της 07/04/2011, υπόθ. C-402/09, υπάρχει ήδη δεδικασμένο κατά της Ρουμανίας που αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η επιβολή φόρου λόγω ρύπανσης σε βάρος εισαγόμενων αυτοκινήτων εφόσον αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για την αγορά τους χωρίς να υπάρχουν ανάλογα αποτρεπτικά μέτρα για τα αντίστοιχα εγχώρια;

Κύριε Υπουργέ, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ο μοναδικός ανεξάρτητος και πανελλαδικός Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος δεν κλήθηκε καν να καταθέσει τις απόψεις του στην «Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης» την στιγμή που κλήθηκαν 19 άλλοι φορείς αρκετοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με την ηλεκτροκίνηση ή το αυτοκίνητο. Μήπως η φωνή του μέσου εμπόρου και του μέσου καταναλωτή τον οποίο εκπροσωπεί ο ΣΕΕΑΕ χαλάει το «θέατρο του παραλόγου» που στήνεται στην πλάτη του Ελληνα μικροεπιχειρηματία και φορολογούμενου;

Ενημερωθήκατε κ. Υπουργέ από τους αντίστοιχους Υπουργούς στα συναρμόδια Υπουργεία που έχουν συνεχή επαφή με το Σύνδεσμό μας ότι για τα πεπραγμένα της Πολιτείας στο χώρο του αυτοκινήτου τρέχει η καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Κομισιόν και έρχεται λίαν συντόμως νέα καταδίκη της χώρας μας όπως το 2006; Είστε ενήμερος ότι τέτοια αντικοινοτικά μέτρα που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι “βούτυρο στο ψωμί” των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και τα πρόστιμα θα τα επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος; Λογικά θα έπρεπε να είστε καλά ενημερωμένος σε τέτοια θέματα, αφού άλλωστε δεν είναι πολύ μακριά η περίοδος 1994-1997 που ως νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής της ΝΔ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στηρίξατε την τότε καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην ΕΕ για εφαρμογή αντικοινοτικών μέτρων στο χώρο του αυτοκινήτου…

Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Πρωθυπουργός έχει πραγματική ενημέρωση για όλα αυτά και αν αναλογίζεται το πολιτικό κόστος που θα πάρει πάνω του τη στιγμή μάλιστα που λίαν συντόμως έρχονται δυσβάσταχτα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ… Μήπως πια η χώρα πρέπει να σταματήσει να είναι συνέχεια το θύμα μεγαλοσυμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού; Άλλωστε στο τέλος το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο φορολογούμενος και το πολιτικό κόστος θα το υποστεί η Κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι συμφερόντων θα βγουν αλώβητοι για άλλη μια φορά. Μήπως επιτέλους η Πολιτεία πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ως δίκαιος νομοθέτης με γνώμονα το γενικό συμφέρον και να μη μπαίνει συνέχεια το προσωπικό πολιτικό όφελος και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων «καρτέλ» πάνω από όλους και από όλα;»

Ο κ. Δημήτρης επισημαίνει στο σχόλιό του ότι: «Δεν γίνεται άλλο να έχουμε έχει γεμίσει στην Ελλάδα αυτοκίνητα-απάτες και να μας κλέβουν, ενώ οι έμποροι να αισχροκερδούν… Πρέπει να επιβληθεί το Περιβαλλοντικό Τέλος άμεσα…»

Ο κ. Γιώργος επισημαίνει ότι: «Μέχρι τις 29 Ιουνίου τα σχόλια ήταν 35 περίπου σε αριθμό. Ξαφνικά σήμερα εκτοξεύτηκαν από υποτίθεται «εξοργισμένους» πολίτες, που όλως τυχαίως υπογράφουν με ψευδώνυμα, έχουν παρόμοιο ή ολόιδιο τρόπο γραφής και αναπαράγουν τα ίδια ψευτοεπιχειρήματα με άλλα λόγια κάθε φορά!!Τα τελευταία περίπου 40 σχόλια με 1-2 εξαιρέσεις το πολύ πρέπει να είναι γραμμένα από το πολύ 1-2 άτομα.Η ανοχή της Πολιτείας και πολλές φορές η σύμπραξη της με κύκλους συμφερόντων που χρησιμοποιούν τέτοιες κατάπτυστες τακτικές δείχνει τι συμβαίνει στο χώρο του αυτοκινήτου πραγματικά…Έχουν γνώση οι φύλακες κύριοι! Ραντεβού στην ΕΕ…»

Ο κ. Κόκκινος αναφέρει ότι: «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να αποτελούμε την χωματερή της Ευρώπης και να ανανεωθεί ο στόλος της Ελλάδας με σύγχρονα αυτοκίνητα. Όσοι έχουμε αγοράσει καινούργια αυτοκίνητα διαπιστώνουμε ότι η απώλεια της αξία τους είναι τεράστια λόγω αυτής της κατάστασης, δηλαδή με την αθρόα εισαγωγή αυτοκινήτων-σαπάκια! Πρέπει ν αλλάξει επειγόντως η κατάσταση…»

Κάποιος αντιπρόσωπος της Mercedes-Benz Ελλάς αναφέρει ότι: «Παράγραφος 1α): Προτείνουμε την επιβολή του έκτακτου περιβαλλοντικού τέλους των 4.000 Ευρώ σε μεταχειρισμένα οχήματα που εισάγονται στη χώρα, εφόσον πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro V (αντί Euro IV), δηλ. σε οχήματα ηλικίας 6-11 ετών καθώς η ημερομηνία έναρξης ισχύος της αντιρρυπαντικής οδηγίας Euro V είναι 09/2009.

Παράγραφος 1β): Προτείνουμε να συμπεριληφθούν στην απαγόρευση εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro I – III και οχήματα αντιρρυπαντικής οδηγίας Euro IV , δηλ. οχήματα ηλικίας 11-15 ετών καθώς η ημερομηνία έναρξης ισχύος της αντιρρυπαντικής οδηγίας Euro IV είναι 01/2005.

Παράγραφος 2α): Προτείνουμε την επιβολή του έκτακτου περιβαλλοντικού τέλους των 4.000 Ευρώ σε μεταχειρισμένα οχήματα που εισάγονται στη χώρα, εφόσον πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro V (αντί Euro IV), δηλ. σε οχήματα ηλικίας 6-11ετών καθώς η ημερομηνία έναρξης ισχύος της αντιρρυπαντικής οδηγίας Euro V είναι 09/2009.

Παράγραφος 2β): Προτείνουμε να συμπεριληφθούν στην απαγόρευση εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro I – III και οχήματα αντιρρυπαντικής οδηγίας Euro IV , δηλ. οχήματα ηλικίας 11-15 ετών καθώς η ημερομηνία έναρξης ισχύος της αντιρρυπαντικής οδηγίας Euro IV είναι 01/2005.»

Ο κ. Σταύρος αντίθετα αναφέρει ότι: «Συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε αυτή τη «διαβούλευση». Ενώ ξεκίνησε με κανονικό ρυθμό σχολίων τα οποία ήταν επώνυμα και με επιχειρήματα (κυρίως κατά του τέλους), τις τελευταίες δύο μέρες (29 και 30 Ιουνίου) παρατηρούμε επίθεση εξοργισμένων ψηφοφόρων προς στήριξη και αυστηροποίηση του προτεινόμενου άρθρου. Δε θέλω να κάνω εικασίες σχετικά με την προέλευση, το σκοπό και το πραγματικό πλήθος των «ψηφοφόρων» αυτών, οπότε θα αρκεστώ σε μια σύνοψη των επιχειρημάτων που έχουν τεθεί και από τις δύο μεριές:

Αρνητικά του άρθρου 47:– Ακριβαίνει απαγορευτικά τα φτηνά αυτοκίνητα (δηλαδή τα παλιά), οπότε για κάποιους η αγορά αυτοκινήτου γίνεται απαγορευτική. Ο κόσμος που επηρεάζεται από αυτό, κάποιοι θεωρούν ότι είναι η πλειοψηφία και κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι είναι ανύπαρκτη μειοψηφία.– Οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, όπου παλιά αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβά από αντίστοιχα στην Ευρώπη. Αυτοί που θέλουν να αγοράσουν τέτοιο αυτοκίνητο, χάνουν.

– Θα έχουμε πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάση του άρθρου 110 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε.: «Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα στα προϊόντα άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους οποιασδήποτε φύσεως, ανωτέρους από εκείνους που επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τα ομοειδή εθνικά προϊόντα.Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει στα προϊόντα των άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους, η φύση των οποίων οδηγεί έμμεσα στην προστασία άλλων προϊόντων.»– Τα έσοδα από την επιβολή του τέλους θα είναι μηδενικά, επειδή το ποσό του τέλους είναι τόσο μεγάλο που κάνει ασύμφορη την οποιαδήποτε εισαγωγή. Είναι δηλαδή ουσιαστικά απαγόρευση.– Κάποια Euro4 δεν είναι τόσο ρυπογόνα. Ειδικά αν έχουν κάνει μετατροπή σε φυσικό αέριο. Οπότε ίσως το τέλος είναι πιο γενικό από το πρέπον.– Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εισαγωγή αυτοκινήτων ιστορικού ενδιαφέροντος, που δε δημιουργούν περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω μικρού αριθμού και ελάχιστων χιλιομέτρων που διανύουν κάθε χρόνο.– Δεν υπάρχει πρόβλεψη περί απαγόρευσης εξαγωγής ηλεκτρικού αυτοκινήτου που αγοράστηκε με επιδότηση από το κράτος, για κάποιο χρονικό διάστημα. Δηλαδή κάποιος μπορεί να αγοράζει από Ελλάδα και να πουλάει απευθείας στο εξωτερικό, κρατώντας την επιδότηση στην τσέπη του, χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα.

– Η επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο προορίζετε για τους πολύ λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα αγοράς του ως καινούργιο. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιδότησης μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

– Οποιαδήποτε απαγόρευση και να υπάρχει στην εισαγωγή, εφόσον επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ίδια αυτοκίνητα στην Ελλάδα, δεν αλλάζει κάτι στο περιβάλλον. Για να αλλάξει, θα πρέπει να πειστεί αυτός που έχει Euro4 ή παλαιότερο αυτοκίνητο, να το αλλάξει με ένα νέο. Αν τα Euro5 και τα παλαιότερα Euro6 δεν του είναι οικονομικά προσβάσιμα, δε θα κάνει καμία αλλαγή.

Θετικά του άρθρου 47:– Σταματάνε οι εισαγωγές από «σαπάκια», «σκουπίδια των Ευρωπαίων», «σαράβαλα», «σκραπ». Με κάποιο μαγικό τρόπο κάποιοι θεωρούν ότι έτσι μειώνουμε τα παλιά αυτοκίνητα στη χώρα.– Οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, όπου παλιά αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβά από αντίστοιχα στην Ευρώπη. Αυτοί που θέλουν να πουλήσουν τέτοιο αυτοκίνητο, κερδίζουν.

– Κάποιοι αφαιρούν το φίλτρο DPF. Που όμως μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο, οποιασδήποτε ηλικίας…

– Τα εισαγόμενα έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα. Που όμως μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μεταχειρισμένο, ακόμα και ελληνικό.Και το μεγάλο ερώτημα λοιπόν, είναι το εξής: Το παρών άρθρο, θα βελτιώσει το περιβάλλον, ή όχι;Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

1) Όσοι αγοράζουν ένα αμάξι για να αλλάξουν το παλιό τους, πηγαίνουν πάντα σε κάτι καλύτερο και πιο σύγχρονο από αυτό που έχουν, οπότε ο παρών νόμος το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι να τους αναγκάσει να αναβάλουν την αγορά νέου αμαξιού λόγω έλλειψης χρημάτων, ή να τους βάλει να πάρουν κάτι πιο παλιό από αυτό που θα έπαιρναν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε περισσότερα ρυπογόνα αμάξια να κυκλοφορούν στους δρόμους, λόγω αδυναμίας αλλαγής τους.

2) Όσοι αγοράζουν για πρώτη φορά αμάξι, θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πιο ακριβά αμάξια. Αν έχουν συγκεκριμένο budget, αυτό θα οδηγήσει στην αγορά παλαιότερου αμαξιού από αυτό που θα έπαιρναν αν ήταν πιο φτηνά τα αμάξια. Οπότε το περιβάλλον είναι και πάλι χαμένο.Το αποτέλεσμα δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι το περιβάλλον δε θα βελτιωθεί με το παρών άρθρο.»

Ο κ. Κωνσταντίνος αναφέρει ότι: «Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αθρόας εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεκάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εισάγονται ετησίως στην Ελλάδα, τα οποία έχουν «γυρισμένα» χιλιόμετρα και οι έμποροι που τα εισάγουν εξαπατούν εμάς τους ανυποψίαστους καταναλωτές. Εκτός αυτού, η κατάσταση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ενώ φαινομενικά δείχνει καλή, στην πράξη πρόκειται για αυτοκίνητα πολύ ταλαιπωρημένα, με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πολλές φορές επικίνδυνα για την κυκλοφορία στο δρόμο και σε κάθε περίπτωση επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον και άρα την υγεία όλων μας.Επίσης, τα αυτοκίνητά μας, τα οποία έχουμε αγοράσει ως καινούργια από την Ελλάδα, έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα πουλήσουμε ως μεταχειρισμένα στη σωστή τους αξία, καθώς τα αντίστοιχα εισαγόμενα μεταχειρισμένα είναι πολύ πιο φθηνά λόγω του ότι οι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων καταφέρνουν με διάφορα τεχνάσματα να εισάγουν στην Ελλάδα αυτοκίνητα με πολύ πιο χαμηλές αξίες από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Με τις πρακτικές αυτές, οι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων εκτός του ότι μας εξαπατούν ανερυθρίαστα, με δραματικές επιπτώσεις στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων λόγω βλαβών, γεμίζουν την αγορά με εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα τα οποία πωλούν θεωρητικά σε τιμές ευκαιρίας και με λίγα χιλιόμετρα. Συνεπώς, η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους που σχεδιάζει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι αποτελεί τη μόνη λύση για την εξισορρόπηση των τιμών των εισαγόμενων μεταχειρισμένων με τα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και άρα με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν οι εισαγωγές παλαιών και πολλές φορές επικίνδυνων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ακατάλληλων για την κυκλοφορία αλλά και την υγεία μας.»

Ο κ. Άγγελος επισημαίνει στο σχόλιό του πως: «Ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελούν την βασική μας προτεραιότητα. Κάθε απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση θα με βρίσκει σύμφωνο. Πρέπει να κοιτάμε το γενικό καλό και η βιωσιμότητα του πλανήτη είναι το γενικό καλό.»

Η κ. Αναστασία τονίζει ότι: «Καιρός ήταν να αρχίσουμε να ξεφορτωνόμαστε σακαράκες δεκαετιών που κυκλοφορούν στους δρόμους μας και αποτελούν μόνιμη πηγή ρύπανσης και κινδύνων. Δε γίνεται τα παλιά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν αιωνίως στους δρόμους.»

Ο κ. Νίκος αναφέρει στο σχόλιό του πως: «Δυστυχώς δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος ώστε να εξακριβώνεται η πραγματική κατάσταση ενός αυτοκινήτου που εισάγεται από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα της εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι κατά κανόνα αυτοκίνητα που έχουν πλήρως απαξιωθεί στην χώρα τους και φτάνουν στην Ελλάδα προς πώληση καταλήγοντας σε αγοραστές με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Δημιουργούν συνεπώς και επιβάρυνση στο περιβάλλον, δημιουργούν επιπλέον έξοδα στου κατόχους λόγω αυξημένων φθορών και διαφοροποιούν την αξία των εγχώριων αυτοκινήτων που δεν έχουν αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Εάν δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε την κατάσταση του αυτοκινήτου που εισάγεται, καλύτερα να μην έρθει στην χώρα μας.»

Ο κ. Ανδρέας αναφέρει ότι: «Δεν χρειαζόμαστε άλλα ρυπογόνα αυτοκίνητα ακόμα και τα euro5 είναι ρυπογόνα, τα παιδιά μας πρέπει να μπορούν να μας κοιτάνε στα μάτια, να αναπνέουν καθαρό αέρα και να μας χαμογελάνε ότι καταφέραμε και τους αφήνουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Τόσα χρόνια φτάνουν στην Ελλάδα αυτοκίνητα που πετούσαν άλλες χώρες, τα πετούσαν διότι τα χαρακτήριζαν ρυπογόνα και παλαιάς τεχνολογίας. Εάν ήταν καθαρά γιατί τα χαρίζουν στους Έλληνες; Ευκαιρία τώρα να απολαύσουμε καθαρά και με συστήματα παθητικής ασφάλειας. Με νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα μπορεί να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και να μετριαστούν τα ατυχήματα.»

Ο κ. Οδυσσέας επισημαίνει ότι: «Κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια τάξη και σε αυτό. Θεωρώ απαράδεκτο να γινόμαστε η χωματερή της Ευρώπης με τα παλαιού τύπου ρυπογόνα οχήματα, ο υποψήφιος αγοραστής να μην γνωρίζει τι πραγματικά αγοράζει. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μια απόφαση να σταματήσει όλο αυτό. Προχωράμε μπροστά επιλέγουμε ποιοτικά και Ελληνικά…»

Ο κ. Παναγιώτης αναφέρει ότι: «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η φάρσα με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Επιτήδειοι έμποροι εκμεταλλεύονται ακόμη και τώρα τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπιζε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και εξαπατούν τον κόσμο που απλά χρειαζόταν ένα μέσο μετακίνησης για την δουλειά του ή για να καλύψει κάποια ανάγκη μετακίνησης. Ψεύτικες υποσχέσεις με κάθε αγορά τέτοιων οχημάτων και παραπλάνηση με κάθε συμφωνία. Από γυρισμένα χιλιόμετρα, κακής ποιότητας διορθώσεις φανοποιείας, επισκευές χωρίς τον απαιτούμενο τεχνικό έλεγχο από μηχανικούς με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Μηχανικού, ψεύτικες συντηρήσεις κ.α. Το ότι ένα αυτοκίνητο με την παραπάνω «συντήρηση» είναι πιο επικίνδυνο από ένα που δεν έχει κάνει καμία συντήρηση ποτέ δεν το σκέφτεται κανείς. Φυσικά μην ξεχνάμε και τα Euro5 για τα οποία πολλοί λένε ότι είναι «καθαρά» και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Μια σωστή ανάλυση καυσαερίων και φυσικά ένας αδειούχος μηχανικός μπορεί να σας πει τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν γίνεται να είμαστε επιτέλους όλοι αρμόδιοι για όλα!»

Ο κ. Διογένης επισημαίνει ότι: «Νομίζω είμαστε στο σωστό δρόμο. Το μέλλον είναι ηλεκτρικό -οικολογικό, δεν μπορούμε να μένουμε πίσω. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Και όσο για το αν στο μέλλον δεν θα υπάρχουν οικονομικά αυτοκίνητα για όλους… Φτάνει πια! Το φθηνό (γυρισμένα χλμ – χτυπημένο – χωρίς συντήρηση) τελικά είναι το ακριβό!»

Ο κ. Γιάννης αναφέρει πως: «Να μπουν περιορισμοί στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων άνω των 5 ετών και να επιβαρυνθούν επιπλέον για την πρόσθετη ρύπανση που φέρνουν στη χώρα. Να εφαρμοστούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι χλμ. συντήρησης, 1ης άδειας κλπ, ώστε να μην έρχονται παραποιημένα οχήματα.»

Ο κ. Σίμος φαίνεται ότι είναι εξοργισμένος με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα και επισημαίνει ότι: «Όχι άλλα μεταχειρισμένα από την Ευρώπη! Έχουν χάσει την αξία τους τα δικά μας μεταχειρισμένα, έχει γεμίσει η Ελλάδα αυτοκίνητα απάτες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας!»

Ο κ. Νίκος αναφέρει ότι: «Έχοντας αγγίξει τα όρια της καταστροφής του Περιβάλλοντος από τις εκπομπές ρύπων παλαιών οχημάτων και με τις Παγκόσμιες Αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύουν τρισεκατομμύρια για την κατασκευή αντιρρυπαντικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα ακόμη συζητάμε αν πρέπει να εισάγουμε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από Ευρωπαϊκές χώρες που λόγω της ρυπογόνου τεχνολογίας τους, τα διώχνουν απο τις χώρες τους. Να μην σχολιάσουμε δε την αμφίβολη κατάσταση τους (γυρισμένα χιλιόμετρα, τρακαρίσματα, φθορές). Ως εκ τούτου, η επιβολή φόρων δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Η μοναδική λύση είναι η κατάργηση της εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τεχνολογίας EURO5 και κάτω. Ας σταματήσουν επιτέλους να πλουτίζουν οι κάθε είδους έμποροι – ο Θεός να τους κάνει – μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εισαγωγής. Ας δοθεί ένα τέλος στο πάρτι! Φτάνει πια!»

Ο κ. Σαράντος αναφέρει τι ζημιά έχει πάθει από τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: «Όταν πριν λίγους μήνες προσπάθησα να πουλήσω το αυτοκίνητο μου τεχνολογίας Euro5 αγορασμένο από την Ελληνική αντιπροσωπεία και συντηρημένο από εξουσιοδοτημένα συνεργεία αντιλήφθηκα το μέγεθος της απάτης που γίνεται με την εισαγωγή μαϊμούδων χωρίς καμία εγγύηση που έχουν κατακλείσει την αγορά. Ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος, πέφτει εύκολα στη παγίδα του φτηνού και όταν αντιληφθεί τι αγόρασε, είναι πλέον πολύ αργά! Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα Εuro5.»

Ο κ. Γιώργος επισημαίνει ότι: «Γέμισε η Ελλάδα με αυτοκίνητα Βουλγαρίας με άπειρα χιλιόμετρα, γυρισμένα κοντέρ ρυπογόνα και επικίνδυνα για την ασφάλεια των επιβατών. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση. Έχουμε γίνει χωματερή των αυτοκινήτων που δεν θέλουν οι άλλες χώρες. Πρέπει να επιτρέπεται η εισαγωγή αυτοκινήτων πενταετίας και νεώτερων, προκειμένου να υπάρχει προστασία των ιδιοκτητών αλλά και του περιβάλλοντος.»

Ο κ. Παναγιώτης αναφέρει πως: «Πόσα χρόνια πίσω είναι που η χώρα μας γίνεται νεκροταφείο αυτοκινήτων της βόρειας Ευρώπης; 20; 30; Πόσοι «εισαγωγείς» τέτοιων αυτοκινήτων έχουν θησαυρίσει; Πόσα αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα, παραποιημένα, χωρίς καταλύτη κυκλοφορούν ανάμεσα μας; Πολλά, πάρα πολλά! Καιρός είναι να σταματήσει αυτή η ασυδοσία.»

Ο κ. Δημήτρης επισημαίνει ότι: «Το θέμα των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αποτελεί μόνιμη στρέβλωση της αγοράς του αυτοκινήτου στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα ακολουθώντας τις πολιτικές των προηγμένων χωρών της ΕΕ. Δεν είναι σωστό να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Να πάρουμε υπ όψιν μας τις αρνητικές επιπτώσεις των ρυπογόνων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο περιβάλλον. Όλες οι χώρες δίνουν κίνητρα (και η δική μας) για καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εμείς συζητάμε για τεχνολογίες που έχουν σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια. Να σταματήσει η πρακτική δεκαετιών να είναι η χώρα μας «αποθήκη» των απαξιωμένων αυτοκινήτων της Ευρώπης. Να σταματήσει η πρακτική του να μας πουλούν σαν ευκαιρία ότι δεν πουλιέται στην Ευρώπη. Αν είναι καλά τα αυτοκίνητα EURO 4 γιατί δεν τα κρατούν οι ίδιοι και τα δίνουν «κοψοχρονιά» σε επιτήδειους που πειράζοντας τα χιλιόμετρα κερδοσκοπούν σε βάρος του ανυποψίαστου καταναλωτή. Με την πρακτική αυτή, ακόμη και οι Βούλγαροι μας στέλνουν τα «σκουπίδια» της Ευρώπης. Υπάρχουν εξαιρετικά εγχώρια μεταχειρισμένα που απαξιώνονται. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά περιορίζοντας και τα EURO 5 που απαγορεύεται η είσοδος τους σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Αυστηρός έλεγχος και απαραίτητη κατά την εισαγωγή η κάρτα με όλους του ελέγχους ΚΤΕΟ στην χώρα η χώρες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.»

Ο κ. Άγγελος παραπονιέται για την στρέβλωση που προκαλούν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην αγορά επισημαίνοντας ότι: «Επιτέλους, έχει γεμίσει την Ελλάδα με εισαγόμενα αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα, κοροϊδεύουν το κόσμο και δεν μπορούμε να πουλήσουμε το δικό μας, Ελληνικά αυτοκίνητα!»

Ο κ. Κωνσταντίνος επισημαίνει επίσης ότι: «Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αθρόας εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεκάδες χιλιάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εισάγονται ετησίως στην Ελλάδα, τα οποία έχουν «γυρισμένα» χιλιόμετρα και οι έμποροι που τα εισάγουν εξαπατούν εμάς τους ανυποψίαστους καταναλωτές. Εκτός αυτού, η κατάσταση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ενώ φαινομενικά δείχνει καλή, στην πράξη πρόκειται για αυτοκίνητα πολύ ταλαιπωρημένα, με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πολλές φορές επικίνδυνα για την κυκλοφορία στο δρόμο και σε κάθε περίπτωση επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον και άρα την υγεία όλων μας. Επίσης, τα αυτοκίνητά μας, τα οποία έχουμε αγοράσει ως καινούργια από την Ελλάδα, έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα πουλήσουμε ως μεταχειρισμένα στη σωστή τους αξία, καθώς τα αντίστοιχα εισαγόμενα μεταχειρισμένα είναι πολύ πιο φθηνά λόγω του ότι οι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων καταφέρνουν με διάφορα τεχνάσματα να εισάγουν στην Ελλάδα αυτοκίνητα με πολύ πιο χαμηλές αξίες από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Με τις πρακτικές αυτές, οι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων εκτός του ότι μας εξαπατούν ανερυθρίαστα, με δραματικές επιπτώσεις στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων λόγω βλαβών, γεμίζουν την αγορά με εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα τα οποία πωλούν θεωρητικά σε τιμές ευκαιρίας και με λίγα χιλιόμετρα. Συνεπώς, η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους που σχεδιάζει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι αποτελεί τη μόνη λύση για την εξισορρόπηση των τιμών των εισαγόμενων μεταχειρισμένων με τα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και άρα με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν οι εισαγωγές παλαιών και πολλές φορές επικίνδυνων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ακατάλληλων για την κυκλοφορία αλλά και την υγεία μας.»

Ο κ. Γιώργος ξεκαθαρίζει ότι: «Επιστρατεύτηκαν 2-3 εδώ μέσα για να λιβανίσουν…. Ντροπή. Κάποιες δουλειές είναι ντροπή. Ντροπή και στην κυβέρνηση που ακολουθεί μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ.»

Ο κ. Νίκος σχετικά με το νομοσχέδιο και το Περιβαλλοντικό Τέλος αναφέρει ότι: «Αν κάποιος πάει στην Γερμανία για να φέρει στην Ελλάδα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα είχε σύμφωνα με το http://www.mobile.de, την μεγαλύτερη πλατφόρμα πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Γερμανίας τις εξής επιλογές ανάλογα με την κατηγορία ρύπων:
EURO1 7.275
EURO2 14.497
EURO3 29.613
EURO4 169.764
EURO5 214.320
EURO6 526.391
EURO 6d-temp 329.359
EURO6d 28.225
Σύνολο αυτ/των 1.319.444.

Σύμφωνα με το παρόν νομοσχέδιο η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα EURO 1,2,3 και 4 στην ουσία κάνει την εισαγωγή τους οικονομικά ασύμφορη και πρακτικά την απαγορεύει.
Θα πει κανείς ότι δεν πειράζει, ας εισαχθεί κάποιο πιο σύγχρονο και καθαρό αυτοκίνητο EURO5 ή EURO6.

Ας δούμε τι ισχύει σήμερα σε σχέση με τις εισαγωγές EURO 5 & EURO6.
Το τέλος ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα της κλάσης EURO5 είναι τριπλάσιο από αυτό που πληρώνει ένα καινούργιο αυτοκίνητο!
Το τέλος ταξινόμησης για τα EURO6 είναι Τριπλάσιο από το τέλος ταξινόμησης ενός καινούργιου ίδιου αυτοκινήτου.
Για τα πιο πολλά EURO6d-temp και πάλι είναι Τριπλάσιο!
Για κάποια από τα πιο πρόσφατα EURO6d-temp κυρίως μοντέλα 2019, η επιβάρυνση είναι πενήντα τα εκατό (50%) μεγαλύτερη από αντίστοιχο καινούργιο.
Τα μόνα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρώνουν το ίδιο τέλος ταξινόμησης με ένα αντίστοιχο καινούργιο είναι αυτοκίνητα του 2020 της κατηγορίας EURO6d.
Το πρόβλημα είναι ότι ένα αυτοκίνητο που δεν έχει συμπληρώσει 6 μήνες κυκλοφορίας ή 6.000χλμ θεωρείται καινούργιο για τον ΦΠΑ και για τους κανονισμούς που διέπουν την προστασία των αντιπροσώπων, οπότε δεν είναι εφικτή η εισαγωγή τους.

Από τα πιο πάνω συνάγεται ότι με την τρέχουσα ελληνική νομοθεσία, είναι πρακτικά αδύνατο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο να πληρώσει το ίδιο ποσό φόρου με ένα ίδιο καινούριο. Είναι αλήθεια και ας φαίνεται απίστευτο!

Μετά την Βόρεια Κορέα, πρέπει να είμαστε η πιο εχθρική χώρα στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στον κόσμο.Όλα αυτά σε μια χώρα που η Ευρωπαική επιτροπή έχει εκκινήσει εναντίον της διαδικασία επί παραβάσει, για την αδυναμία της να παράσχει στοιχεία για την μείωση 5 ρύπων ως το 2030 https://www.kathimerini.gr/1084783/article/epikairothta/ellada/kampanaki-apo-komision-gia-rypoys

Η ίδια χώρα που πληρώνει πρόστιμα για τις ανοιχτές χωματερές, εξαντλεί την περιβαλλοντική της ευαισθησία στο να βάζει πρόστιμα δασμούς και εμπόδια σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που οι αντιπρόσωποι των καινούργιων αυτοκινήτων έχουν αντίθετα οικονομικά συμφέροντα.

Η απαγόρευση εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οδηγεί τους καταναλωτές να αγοράζουν πανάκριβα, μεταχειρισμένα που προέρχονται από ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Αυτοκίνητα που κάθε μέρα έχουν και άλλο οδηγό, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν συντηρηθεί στο επίσημο δίκτυο συνεργείων και που λόγω της έλλειψης ιστορικού συντήρησης είναι εύκολο να παραποιηθούν τα χιλιόμετρα χωρίς να υπάρχει τρόπος απόδειξης της απάτης.

Η απαγόρευση εισαγωγής επιτρέπει στις εταιρείες ενοικιάσεων και χρονομίσθωσης να πωλούν πανάκριβα τα αυτοκίνητα τους καθώς οι ιδιωτικές αγορές καινούργιων αυτοκινήτων έχουν καταρρεύσει σαν ποσοστό και σαν σύνολο τα τελευταία χρόνια.

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες μας είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις” για την προστασία των αντιπροσώπων που ασκούν αποτελεσματική πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Τα “φρέσκα” μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε ποσοστό 97% θα πληρώσουν ΦΠΑ κατά την εισαγωγή τους. Το κέρδος του εμπόρου μεταχειρισμένων θα φορολογηθεί και κατόπιν θα επενδυθεί και θα καταναλωθεί στην Ελλάδα σε αντίθεση με τους αντιπροσώπους και τις αλλοδαπές εταιρείες που αφού πληρώσουν τον φόρο, το κέρδος θα γίνει μέρισμα των μετόχων του εξωτερικού.

Γιατί αντιμετωπίζετε τους Έλληνες εμπόρους εχθρικά; Καθορίστε το πλαίσιο για να μην γίνονται παρατράγουδα στην αγορά και αφήστε την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει προς όφελος όλων. Παραβατική συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί μόνο από τους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το dieselgate, η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μέσω χειραγώγησης των εργοστασιακών αξιών, η μεταφορά φορολογητέας ύλης στο εξωτερικό με αντίστοιχη απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρέπει να αγνοείται όταν αποφασίζουμε για τον ποιόν θα αφήσουμε να επιβιώσει.

Η παραχώρηση υπερβολικής ελευθερίας κινήσεων και δύναμης σε κάποια συμφέροντα οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις που τελικά γίνονται μπούμεραγκ για τα έσοδα του κράτους και την κοινωνία.

ΥΓ. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που επιδοτούν την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου ορίζουν ένα διάστημα διακράτησης του αυτοκινήτου και απαγόρευσης της εξαγωγής. Δεν παρατήρησα κάτι σχετικό στο νομοσχέδιο. Πρέπει να προβλέψετε ότι αν εξαχθεί το αυτοκίνητο σε άλλη χώρα να επιστρέφεται στο κράτος το μέρος της επιδότησης που δεν έχει αποσβεστεί.»

Ο Μανώλης επισημαίνει ότι: «Γενική διαπίστωση: Το νομοσχέδιο αφορά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και δεν αποβλέπει, γενικότερα, στην ανάγκη περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέσω του περιορισμού της συμβολής, σε αυτήν, των αυτοκινήτων. Επομένως, εξ αρχής, δεν έχω ιδιαίτερες προσδοκίες και δε σχολιάζω για το τί παράγοντες και παράμετροι έπρεπε να θίγονται, προκειμένου να αποτελεί ένα πραγματικό Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που, προφανώς, θα εμπεριείχε και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ως μέρος των αξόνων αυτού.

2. Περιορίζομαι, επομένως, στο σχολιασμό, για το εν λόγω άρθρο, της σκοπούμενης απαγόρευσης της εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων περιβαλλοντικών προτύπων Euro 1, 2 και 3, που, αποτελεί μια πρόχειρη πρόταση, που εγείρει θέματα νομιμότητας, αντί μιας πρότασης, που θα τα απαγόρευε, έμπρακτα, αλλά νόμιμα, με κατάλληλη φορολόγηση κατά τον εκτελωνισμό και στο σχολιασμό του «χαρατσιού» στα εισαγόμενα οχήματα Euro 4, που «κρεμάει», όταν καταπέσει η παραπάνω απαγόρευση…

3. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αν δεν είναι, απλώς και μόνο, ένα αποτέλεσμα ανάληψης δεσμεύσεων προς την ΕΕ, θα έπρεπε να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο, συστημικό, σχεδιασμό, που θα ξεκινάει από τη φάση της απόκτησης αυτοκινήτου, με την αναγνώριση/ταυτοποίηση όλων των παραμέτρων, που διέπουν τους τομείς του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας (περιβαλλοντικό πρότυπο Euro – εκπομπές CO2/κατανάλωση καυσίμου – είδος καυσίμου/καταναλισκόμενης ενέργειας) και θα συνεχίζεται στη φάση της κυκλοφορίας, όπου θα προσδιορίζονται οι παράμετροι, που θα προσμετρηθούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι περιβαλλοντικοί και εφόσον η παράμετρος «χρήση» εξακολουθεί να μην ενδιαφέρει στη φάση αυτή…

4. Είναι ευκαιρία, κι ενώ είναι, παράλληλα, υπό εξέλιξη, διαδικασία τροποποίησης του τελωνειακού κώδικα και των τελών κυκλοφορίας, να συντονιστούν οι «κατάλληλες μονάδες», για να προέλθει ένα αποτέλεσμα, ποιοτικό και αδιαμφισβήτητο, που θα ωφελήσει περιβάλλον και δημόσια υγεία και όχι μόνο τις τσέπες των κατασκευαστών οχημάτων…»

Ο κ. Λάμπρος ξεκαθαρίζει ότι: «Ασχολούμαι με το εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 35 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια ο κλάδος μας είναι στην αβεβαιότητα για τους δασμούς των αυτοκινήτων καθώς επίσης και στις αποφάσεις και τους νόμους που αλλάζουν συνεχώς χωρίς ποτέ να δίνεται περιθώριο χρόνου προκειμένου να προετοιμαστούν οι εμπορίες για τα νέα δεδομένα. Επίσης, αν θέλετε να κυκλοφορούν νεότερα αυτοκίνητα το λογικό είναι να αφαιρέσετε τους δασμούς και να πριμοδοτήσετε τα νέα για να είναι πιο εφικτά στον κόσμο και όχι να ακριβαίνετε τα παλιά.

Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο και δεν θα αγοράσει ένα αυτοκίνητο euro3-4.Τα αυτοκίνητα αυτά είναι για εκείνους που δεν έχουν χρήματα.Η δικαιολογία του περιβαλλοντικού τέλους λόγω ρύπων το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι απαράδεκτη και αβάσιμη.

Για να ξέρετε υπάρχουν αυτοκίνητα euro4 με υγραέριο ή φυσικό αέριο που είναι πιο καθαρά από τα euro5 το οποίο πρέπει να το λάβετε υπόψην σας.Τέλος επειδή όπως πάντα ο λόγος των εμπόρων ποτέ δεν ακούστηκε και δεδομένου πως θα πράξετε ότι θέλετε τουλάχιστον ενημερώστε μας και δώστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές. (Υπάρχουν αυτοκίνητα τα οποία είναι στο δρόμο προς εισαγωγή πληρωμένα από εμπόρους με το παρόν καθεστώς και δεν μπορούν να εισαχθούν με το νέο)».

Ο κ. Στέφανος αναφέρει ότι: «Διαμαρτύρονται πολλοί φίλοι γιατί από το 2016 δεν αλλάζει ο νόμος – τερατούργημα για το τέλος ταξινόμησης, ώστε να ευνοούνται τα καθαρά αυτοκίνητα, να αποθαρρύνεται η εισαγωγή παλαιών αυτοκινήτων και να επιβληθεί αναλογικός και δίκαιος φόρος στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.Για όλα υπάρχουν απαντήσεις και λύσεις.

Ο όμιλος φρόντισε για εσάς: Θέλετε κύριε μεταχειρισμένο EURO-1, EURO-2, EURO-3, EURO-4, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που «εγκατέλειψε» στον όμιλο ο νεόπλουτος γιατί είχε τη δυνατότητα να επιλέξει καινούριο αυτοκίνητο από 14 διαφορετικά εργοστάσια παραγωγής που αντιπροσωπεύονται από τον όμιλο.Θέλετε κύριε μεταχειρισμένο EURO-5, EURO-6 μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα 35.000 αυτοκίνητα που διαθέτει ο κλάδος ενοικίασης οχημάτων του ομίλου.Θέλετε κύριε καινούριο αυτοκίνητο;

Ο όμιλος εκπροσωπεί τα 14 πιο γνωστά εργοστάσια παραγωγής οχημάτων.Και για να μην κουράζονται οι υπόλοιποι έμποροι να πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, οι καταναλωτές να μην μπαίνουν στον κόπο να ψάχνουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στα μέτρα τους από το ελεύθερο εμπόριο.

Η Μαμά Ελλάς φρόντισε για εσάς: Να απαγορεύσει την εισαγωγή EURO-1, EURO-2 και EURO-3 με νομοσχέδιο που ανάρτησε στη διαβούλευση.Να αυξήσει τα δημόσια έσοδα επιβάλλοντας περιβαλλοντολογικό τέλος 4.000 ευρώ στα EURO-4 και κατ’ επέκταση απαγόρευση εισαγωγής των οχημάτων αυτών. Να επιβάλλει τέλος ταξινόμησης με φορολογικό συντελεστή στα μεταχειρισμένα EURO-5, EURO-6 μεγαλύτερο από 50% μέχρι 200% σε σχέση με τα καινούρια και παράλληλα να διαμορφώνονται οι αξίες των καινούριων αυτοκινήτων στα 13.999 ευρώ, 16.999 ευρώ, 19.999 ευρώ, 24.999 ευρώ, ώστε με το τρικ αυτό να πληρώνουν τα καινούρια ακόμα λιγότερο φόρο από αυτόν που πληρώνουν τα μεταχειρισμένα.»

Ο κ. Διαγόρας επισημαίνει ότι: «Άρθρο 110 Συνθληκε για τη Λειτουργία της ΕΕ, Κεφάλαιο 2, Φορολογικές Διατάξεις, Άρθρο 110 (Πρώην άρθρο 90 της ΣΕΚ): Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα στα προϊόντα άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους οποιασδήποτε φύσεως, ανωτέρους από εκείνους που επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τα ομοειδή εθνικά προϊόντα.Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει στα προϊόντα των άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους, η φύση των οποίων οδηγεί έμμεσα στην προστασία άλλων προϊόντων.»

Ο κ. Εύρης αναφέρει ότι: «Τελικά το κρυφό όπλο που θα έδινε τη λύση στα «φιλαράκια» βρέθηκε. Υπουργείο Περιβάλλοντος… Σιγά που δε θα έβρισκαν τρόπο οι φαταούληδες (βλέπε εισαγωγείς αντιπρόσωποι καινούργιων αυτοκινήτων) να σταματήσουν την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από χώρες της ΕΕ. Αφού δεν μπόρεσαν να το πετύχουν μέσω του αχαρακτήριστου νόμου 4530/2018 επί προηγούμενης κυβέρνησης, μ αφού επίσης δεν μπόρεσαν να βρούν τρόπο μέσω των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, βρήκαν την πολυπόθητη λύση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ηγείται αυτή την εποχή ο κύριος Χ… Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν για να καταλάβετε για τι μιλάμε..Τα τελευταία 45 χρόνια που θυμάμαι εγώ, δηλαδή από τη μεταπολίτευση και μετά, ο καημός των φαταούληδων ήταν να βρούν τρόπο να σταματήσουν την εισαγωγή μεταχειρισμένων από χώρες της ΕΕ ή στη χειρότερη να τη δυσκολέψουν με τη βοήθεια πάντα και τη συνδρομή των εκάστοτε κυβερνήσεων όλων των χρωμάτων.. Ολα αυτά τα χρόνια λοιπόν ολόκληρος ο κλάδος του αυτοκινήτου στην Ελλάδα ζούσε με τα ψίχουλα που άφηναν οι φαταούληδες με τις ευλογίες της Πολιτείας.Τώρα φτάσαμε στο σημείο που οι φαταούληδες θέλουν και το τελευταίο ψίχουλο που υπάρχει στο τραπέζι και με την αμέριστη βοήθεια κάποιων πολιτικών φαίνεται σε 1η φάση να το πετυχαίνουν. Και τι κόλπο βρέθηκε που να περνάει εύκολα επικοινωνιακά; Το περιβάλλον!!! Τάχα μου το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι φαταούληδες βγήκε να μας πει ότι αυτός θα σώσει την Ελλάδα από τα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα. Με ποιόν τρόπο; Είναι πολύ απλό το σχέδιο… Καταρχήν απαγορεύουμε την εισαγωγή μεταχειρισμένων από χώρες της ΕΕ άσχετα αν και αυτή η εξέλιξη είναι αντίθετη με το άρθρο 110 της ΣΛΕΕ(συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ) όπερ αντικοινοτική όπερ προβλέπονται βαριά πρόστιμα (βλέπε καταδίκη Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας κτλ) τα οποία πρόστιμα αν τα πλήρωνε ο αρμόδιος Υπουργός έχει καλώς, αλλά δυστυχώς θα τα πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Για να μη ξεχνιόμαστε να επανέλθουμε στο σχέδιο. Κατόπιν λοιπόν οι 5.000.000 κάτοχοι εγχώριων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους και ανήκουν σε οδηγίες EURO 3, 2, 1 και 0 και μιλάμε για αυτοκίνητα από 15-45 ετών τουλάχιστον, οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων λοιπόν κατά τον Υπουργό θα πάρουν με τα κίνητρα που δίνει η Πολιτεία ηλεκτρικά αυτοκίνητα!!! Σε όλους αυτούς τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων δεν λείπουν τα 5000 ευρώ της επιδότησης αλλά τα 35000-40000 ευρώ που κοστίζουν αυτά τα αυτοκίνητα. Κανείς από τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων δε μπορεί να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο τουλάχιστον καινούργιο. Ίσως θα μπορούσε να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό εισαγωγής. Αλλά δεν…..παίρνει επιδότηση αυτό.. Είναι έξω από τη σφαίρα επιρροής των φαταούληδων!!! Άρα τι θα μπορούσαν να πάρουν οι έρημοι κάτοχοι των παμπάλαιων και ρυπογόνων εγχώριων αυτοκινήτων; Αυτοκίνητα νεότερης τεχνολογίας EURO 4, 5, 6 που είναι σύγχρονα αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους και σταδιακά σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να περάσει και στην ηλεκτροκίνηση. Πρώτα την σώνεις και μετά την κερδίζεις την παρτίδα λέει μια παροιμία. Αλλά όταν σου βάζει 4000 ευρώ χαράτσι στα EURO 4 με πρόφαση το περιβάλλον ( η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο) και από ότι ακούγεται στους διαδρόμους των συναρμόδιων Υπουργείων ετοιμάζεται κοστούμι και για τα EURO 5 Και EURO 6 τα οποία εξ άλλου είναι ήδη επιβαρυμένα φορολογικά, οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων ή δε θα αλλάξουν ποτέ το σαραβαλάκι τους το οποίο και ανασφαλές για κυκλοφορία είναι και άκρως ρυπογόνο ή κάποιοι λίγοι θα πέσουν στα νύχια των φαταούληδων που θέλουν να μονοπωλήσουν και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο ελλαδιστάν και να διαφεντεύσουν πλήρως και συνολικά την αγορά αυτοκινήτων. Ξέρουν πολύ καλά ότι το εισαγόμενο μεταχειρισμένο λειτουργεί ανταγωνιστικά υπέρ του καταναλωτή και προσπαθούν να κλείσουν την εισαγωγή. Ξεχνούν βέβαια ότι υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της ΕΕ και η οποία θα πέσει βαριά αν τελικά το τολμήσουν… Υποσημείωση: Ούτε στις μπανανίες δεν περνούν τέτοια μέτρα , ούτε οι χούντες δεν τολμούν να εξαγγέλουν τέτοια φωτογραφικά νομοθετήματα για αυτό ας κοιτάξουν να τα μαζέψουν γιατι σκάβουν οι ίδιοι το λάκκο στον οποίο θα πέσουν , εις βάρος του κλάδου του αυτοκινήτου, εις βάρος των καταναλωτών. Να λάβει υπόψη του ο Υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά ότι από αυτή τη δραστηριότητα την επιχειρηματική ζουν μερικές χιλιάδες μαγαζιά, δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι, χιλιάδες συνεργεία, και το προσωπικό τους παντός τυπου χιλίάδες μαγαζιά αυτοκινήτων και αξεσουάρ, βουλκανιζατέρ, λαστιχάδικα, παρμπριζάδικα, βαφεία, φανοποιεία, ηλεκτρολογία, μεταφορείς κτλμ δηλαδή ένας κόσμος ολόκληρος που πάει να θυσιαστεί στο βωμό των φαταούληδων…»

Η κ. Εύη στο σχόλιό της ξεκαθαρίζει ότι: «Είμαι σίγουρη πως σαν κυβέρνηση θα μπορούσατε να βρείτε πολλούς άλλους τρόπους να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα και τις επιθυμίες του κ. Β……. και των ομοίων του, χωρίς να θυσιάσετε στον βωμό της «κυβερνητικής χάρης» εκατοντάδες εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με υπαλλήλους και οικογένειες που αγωνίζονται για τα προς το ζυν καθώς και Χωρίς να τιμωρήσετε καταναλωτές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο άνω των 4-6.000€ Όπως επίσης και πολίτες που θα πληρώνουν μέσω της φορολογίας τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την ΕΕ. Αν ο στόχος σας ήταν πιο καθαρά αυτοκίνητα και όχι εξυπηρέτηση συμφερόντων…
θα μπορούσατε να καταργήσετε τους φόρους, τα τέλη ταξινόμηση, δασμούς νέων και euro5 αυτοκινήτων (καθώς είμαστε και από τις ελάχιστες τελευταίες χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να έχουν δασμούς).
Και πέραν των άλλων να επιδοτήσετε τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν την ανάγκη να πάρουν ένα καλύτερο αυτοκίνητο και δεν έχουν την δυνατότητα και ΟΧΙ εκείνους που έχουν και μπορούν να πάρουν ένα αυτοκίνητο άνω των 15-20.000€Ειλικρινά ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που σας υποστήριξα και υποστήριζα μέχρι πρωτινός γιατί θεωρούσα πως είστε διαφορετικοί και που σας ψήφισα!»

Ο κ. Μιχάλης αναφέρει ότι: «Στο ίδιο έργο θεατές… Δε θα επαναλάβω τα αυτονόητα που είπαν άλλοι πριν.Είμαι έμπορος αυτοκινήτων εδώ και 27 χρόνια. Ανέκαθεν η εισαγωγή ήταν το μήλον της έριδος καθώς αφαιρούσε κομμάτι από το μερίδιο αγοράς των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του αυτοκινήτου που όλοι ξέρουμε ότι είναι 2-3 οικογένειες. Ειδικά οι πολιτικοί που κατεβάζουν τέτοιους νόμους τους ξέρουν ακόμα καλύτερα. Αν είναι δυνατόν κύριοι της Κυβέρνησης να στέλνετε με το έτσι θέλω τον κοσμάκη στην ανεργία.ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να λειτουργείτε με γνώμονα προσωπικά συμφέροντα. Αυτή η κίνηση κύριοι και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι δεν καταδέχεστε καν να κάτσετε στο ίδιο τραπέζι με τον κόσμο της αγοράς για να καταλάβετε τι πάτε να κάνετε, δείχνει πολλά. Κρίμα γιατί αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε ελπιδοφόρα και θα καταλήξει να κάνει τα μεγαλύτερα λάθη. Και δυστυχώς είναι όλα εσκεμμένα. Ντροπή κύριοι!»

Ο κ. Παναγιώτης επισημαίνει ότι: «Πραγματικά αναρωτιέμαι ποιους σκοπούς εξυπηρετεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο!! H επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους αντιστέκεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ΑΡΘΡ.47 περί μη επιβολής προσθέτων φορών σε ομοειδή κοινοτικά προϊόντα! Πως μπορείτε να επιβάλλεται τέτοια πρόστιμα στα εισαγόμενα αυτοκίνητα euro 4 και να σταματήσετε το εμπόριο εισαγόμενων αυτοκίνητων! Αναλογιστήκατε καθόλου πόσες εταιρίες εμπορίας εισαγόμενων αυτοκινήτων που δραστηριοποιούντες στην Ελλάδα θα κλείσουν και με τι κόστος? Το νομοσχέδιο αυτό πιστεύω ότι φωτογραφίζει δυο τρεις εισαγωγείς καινούριων αυτοκινήτων και για αιτιολογία και μόνο βάζουμε μπροστά το περιβάλλον! Τα πρόστιμα από την ευρωπαϊκή ένωση θα είναι πολύ μεγάλα και δεν θα υπάρχουν έσοδα, γιατί τα 4000 ευρώ δεν θα εισπραχθούν ποτέ επειδή δεν θα υπάρχει εισαγωγή τέτοιων αυτοκινήτων! Περιμέναμε όλοι από αυτή τη κυβέρνηση το περιβόητο νομοσχέδιο τον Νοέμβριο που θα έδινε μεγάλη ανάσα στην αγορά με την μειώσει των τελών ταξινόμησης αλλά ούτε αυτό προχώρησε, και πάλι παρενέβησαν οι μεγάλοι εισαγωγείς καινούριων αυτοκινήτων! Ευχαριστώ πολύ!»

Ο κ. Ιάσωνας επισημαίνει ότι: «Για να καταλάβετε για τι άθλιο κράτος μιλάμε. Έχω αγορασμένο από τον Σεπτέμβριο του 2019 ένα υβριδικό euro 6 αυτοκίνητο. Πίστεψα τις εξαγγελίες Καραμανλή για αλλαγή του άθλιου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κοντεύει χρόνος και ακόμα τίποτα. Το άθλιο κράτος το φορολογεί ως euro 5 και 5πλασιαζει την φορολογία. Επιπλέον το αυτοκίνητο επειδή είναι πριν το 2016,δικαιούται να ταξινομηθεί βάσει του ιστορικού τέλους ταξινόμησης που στην περίπτωση μου (υβριδικό) είναι μηδενικό. Εννέα μήνες το αμάξι το τρώνε οι σκόνες και οι αράχνες…. Ντροπή.»

Ο κ. Γιώργος αναφέρει ότι: «Το συγκεριμένο άρθρο μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θέλει να λύσει (επιβολή νέων προστίμων από την Ε.Ε). Αν στόχος είναι η μη εισαγωγή ρυπογόνων αυτοκινήτων στην χώρα, τότε εύκολα μπορούν να προβλεφθεί η απαλλαγή του τέλους από οχήματα π.χ. έως 1600cc με καύσιμο βενζίνη ή π.χ. με έως 160gr CO2, και να υπάρχει πρόνοια για παλαία αυτοκίνητα (συλλεκτικά – αντίκες) τα οποία μόνο έσοδα φέρνουν καθώς κινούνται από καθόλου έως ελάχιστα (με συγκεκριμένες – αυστηρές άδειες μετακίνησης για παράδειγμα).
Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή μεταχειρισμένων καθαρών αυτοκινήτων τεχνολογίας Euro5 & Euro6 με όλες τις μορφές καυσίμου. Είναι απαράδεκτο και άξιο απορίας πως αυτοκίνητα τα οποία όταν πριν 3 χρόνια πωλούνταν από τους μεγάλους εισαγωγεις καινούργιων οχημάτων ως «πεντακάθαρα» να αντιμετωπίζονται ως ρυπογόνα σήμερα. Ποιόυς εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση; Πάντως όχι τον Ελληνα καταναλωτή.
Η επιβολή του τέλους ταξινόμησης ισχύει σε ελάχιστες ευρωπαικές χώρες.
Στις περισσότερες ο καταναλωτής δεν καλείται να πληρώσει εκ νέου αυτόν τον φόρο τον οποίο το Ελληνικό κράτος ονομάζει τέλος ταξινόμησης (καθώς έχει πληρωθεί στην Ευρωπαική χώρα που ταξινομήθηκε) και καλείται να πληρώσει ένα ποσό περί των 200-300€ για την έκδοση πινακίδων.

Ο Έλληνας καταναλωτής που δεν έχει την δυνατότητα αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου π.χ. των 35000€, θα μπορούσε να διαθέσει για το συγκεκριμένο παράδειγμα 18000€ για την αγορά ενός ίδιου μεταχειρισμένου «καθαρού» και ασφαλούς αυτοκινήτου τριετίας, τεχνολογίας Euro6. (Με παράλληλη μέριμνα για δανειοδότηση με όρους και επιτόκια Ευρώπης και όχι τριτοκοσμικών χωρών με 11-12%). Ταυτόχρονα τροφοδοτείται και όλη την αγορά αυτοκινήτου (συνεργεία, ελαστικά, ανταλλακτικά, φανοβαφεία κ.ο.κ.).
Με την επιβολή του εξωφρενικού τέλους ταξινόμησης των 5-6000€ που μπορεί να ισχύει την παρούσα στιγμή,η τιμή του αυτοκινήτου εκτοξεύεται. Ποιοί ευνοούνται; Οι εισαγωγείς καινούργιων οχημάτων και οι εταιρείες χρονομίσθωσης – ενοικίασης (οι οποίες πολύ συχνά είναι θυγατρικές των εισαγωγέων),οι οποίες πωλούν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητων των στόλων τους σε υψηλές τιμές λόγω έλλειψης. Χαμένοι; Όλοι οι υπόλοιποι φορείς της αγοράς αυτοκινήτου (ανεξάρτητοι εισαγωγείς, Ελληνικές μεταφορικές εταιρείες, συνεργεία παντός τύπου, εταιρείες ανταλλακτικών , ελαστικών κλπ.) και φυσικά ο Έλληνας καταναλωτής που είναι καταδικασμένος να προσπαθεί να διατηρήσει ασφαλές το αυτοκίνητο δεκαπενταετίας που διαθέτει όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη!
Λυπάμαι…»

Ο κ. Φώτης ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει πρόστιμα επισημαίνοντας ότι: «Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για φόρο περιβάλλοντος που επιχείρησε να επιβάλλει η Ρουμανία μόνο στα Εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Απόφαση του Δικαστηρίου (πρώτο τμήμα) της 7ης Απριλίου 2011 στην υπόθεση C-402/09: Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (πρώτο τμήμα) αποφαίνεται: Το άρθρο 110 ΣΛΕΕ έχει την έννοια ότι απαγορεύει την εκ μέρους κράτους μέλους επιβολή φόρου λόγω ρυπάνσεως σε βάρος αυτοκινήτων οχημάτων κατά την πρώτη ταξινόμησή τους στο εν λόγω κράτος μέλος, αν το φορολογικό αυτό μέτρο λαμβάνεται κατά τρόπο που να αποθαρρύνει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο κράτος μέλος μεταχειρισμένων οχημάτων τα οποία αγοράσθηκαν σε άλλα κράτη μέλη χωρίς, όμως, να αποθαρρύνει την κτήση στην εγχώρια αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων της ιδίας παλαιότητας και φθοράς. Ποιος θα πληρώσει κυριοι τα σπασμένα;

Υ.Σ.
Μην περιμένετε να μπει στο Ειδικό Ταμείο δεκάρα τσακιστή γιατί δεν υπάρχει αυτοκίνητο με συνολική αξία 4.000 ευρώ.»

Ο κ. Αλέξανδρος αναρωτιέται πως: «Δυσκολεύομαι να κατανοήσω σε ποια χώρα και σε ποιους πωλητές αναφέρεται το εν λόγω σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με στοιχεία του 2017 (πιστεύω πολύ κοντά και στα σημερινά δεδομένα), η εισοδηματική κατάσταση των Ελλήνων διαμορφώνεται ως εξης:

3.410.834 άτομα δήλωσαν εισόδημα έως 5000 ευρώ τον χρόνο
2.506.882 άτομα δήλωσαν εισόδημα από 5000 έως 10.000 ευρώ τον χρόνο
524.871 άτομα δήλωσαν εισόδημα από 10.000 έως 12.000 ευρώ τον χρόνο
15.000 έως 20.000 ευρώ δήλωσαν 880.725 άτομα
718.269 άτομα δήλωσαν αποδοχές από 20.000 έως 50.000 ευρώ
Εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ εμφανίζουν 59.268 άτομα ενώ
Από 100.000 ευρώ και πάνω, δηλώνουν 18.223 άτομα.

Περι τα 6.500.000 συμπολιτων μας δηλωνει εισοδημα εως 20.000 ευρω ετησιως. Εαν δεν κανω λαθος, ενα μεσο ηλεκτρικο αυτοκινητο κοστιζει κατ’ελαχιστο 20.000 και σε αυτη την κατηγορια τιμης, ειναι ιδιαιτερα μικρα αυτοκινητα, που δεν καλυπτουν τις αναγκες μιας μεσης οικογενειας, εχουν δε, πολυ περιορισμενη αυτονομια. Αρα, τα οποια »κινητρα» αφορουν Ελληνες με εισοδηματα ανω των 20.000 ευρω ετησιως, λιγοτερα απο 800.000 ατομα στο συνολο του πληθυσμου. Πανω απο 6.000.000 Ελληνες ζουν στην Αθηνα και στην Θεσσαλονικη. Με εξαιρεση ελαχιστες συνοικιες με συγχρονες κατοικες με πυλωτες και υπογεια γκαραζ, η συντριπτικη πλειοψηφια σταθμευει τα αυτοκινητα στους δημοσιους δρομους και ασφαλως ειναι αστειο να ισχυρισθουμε οτι σε δημοσιους δρομους (βλεπε Κυψελη, Πατησια κλπ) θα δημιουργηθουν σημεια φορτισης ο αριθμος των οποιων θα εχει καποιο νοημα. Η χρηση λοιπον του ηλεκτρικου οχηματος, σε χωρες οπως η Ελλαδα, οχι μονον απο οικονομικης αλλα και απο χωροταξικης, αφορα μονο στην »ελιτ» των συμπολιτων μας τους οποιους και ευνοει τα μεγιστα το νομοσχεδιο αυτο. Ειναι εντελως φωτογραφικο και δεν λυνει το ουσιαστικο προβλημα μιας χωρας με μεσο ορο ηλικιας ΙΧ τα 17 ετη!Πως ειναι δυνατον, με εναν μαγικο τροπο, να θεωρησουμε οτι ο Ελληνας απο τα 17 χρονια μεσο ορο, θα μεταπηδησει αμεσα στην ηλεκτροκινηση!!! Γιατι ειναι σημερα 17 χρονια ο μεσος ορος? Λογω επιλογης ‘η αναγκης? Μαλλον το δευτερο. Που ειναι τα κινητρα για την εισαγωγη εξαιρετικα μη ρυπογονων ΙΧ Euro 5 / 6?? Αυτα δηλαδη που αφορουν στην πλειοψηφια του Ελληνα καταναλωτη? Τι νοημα εχει ο παραλογισμους του προστιμου στα Euro 4 και για να μην σχολιασω την »απαγορευση εισαγωγης για Euro 3 και προγενεστερα!!!». Πως μπορει μια χωρα μελος της ΕΕ να απαγορευση, οχι να φορολογησει εστω και υπερογκα, εισαγωγες κοινωτικων αυτοκινητων?? Εκτος ΕΕ απογορευεται ετσι κι αλλιως αλλα σε ποια κοινοτικη νομοθεσια στηριχθηκε αυτο και ποια αλλη χωρα το εφαρμοζει?? Και ποσα πια Euro 3 και παλαιοτερα θα εισαχθουν? Μονο καποια ελαχιστα ιστορικης και συλλεκτικης σημασιας οχηματα τα οποια, με το παρων καθεστως, μονο εσοδα συνεισφερουν στο κρατος εξαιτιας της ουτως η αλλως υπερογκης φορολογησης τους, πολυ υψηλα τελη κυκλοφοριας και ελαχιστη κυκλοφορια μιας και τα εν λογω οχηματα ειναι συνηθως κομματια συλλογων που οδηγουνται σπανιως. Και τα καταργουμε γιατι?? Για να σωσουμε το περιβαλλον?? Ποσα τετοια εισαγονται ετησιως που να εχει νοημα η ολικη καταργηση?? Λυπουμαι αλλα το νομοσχεδιο ειναι εξαιρετικα φωτογραφικο και απογοητευτικο για μια Κυβερνηση που εχει δειξει εως τωρα πολλα καλα στοιχεια. Δεν θα αναφερθω στο κακο που θα προκαλεσει στους χιλιαδες εμπορους αυτοκινητων ανα την επικρατεια μιας και με εξαιρεση τους ελαχιστους μεγαλοεισαγωγεις, αυτοι ειναι οι μονοι που θα θιχθουν ανεπανορθωτα. Προτεινω το αρθρο 47 να καταργηθει καθ’ολοκληριαν και να αντικασταθει με αλλο που θα προβλεπει σοβαρα φορολογικα κινητρα και για την εισαγωγη ελαχιστως ρυπογονων (Euro 5 / 6) αυτοκινητων η τιμη των οποιων συμβαδιζει με το εισοδημα των πολλων και οχι των λιγων.»