Έρχεται χαράτσι σε 300.000 ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων!

  • Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Σοκ αναμένεται να πάθουν πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων με κινητήρες έως 50 κ.εκ. στους οποίους ετοιμάζονται να αποσταλούν τα πρόστιμα των 100 ευρώ καθώς τα διατηρούν ανασφάλιστα!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του movenews.gr ήδη σε αρκετά αστυνομικά τμήματα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των μοτοποδηλάτων για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πληρώσει εδώ και πολλά χρόνια την Ανανέωση Άδειας Κυκλοφορίας η οποία κοστίζει 15 ευρώ ενώ παράλληλα δεν τα έχουν ασφαλισμένα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων οι οποίοι μπορεί καν να μην τα έχουν στην κατοχή τους πλέον να πρέπει να εξοφλήσουν την Ανανέωση της Άδειας Κυκλοφορίας για πολλά έτη ενώ παράλληλα να πρέπει να εξοφλήσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ λόγω ανασφάλιστου δικύκλου.

Παράλληλα για να διαγράψουν οριστικά το μοτοποδήλατο θα πρέπει να εξοφλήσουν τα παραπάνω και να προσκομίσουν στα κατά τόπου Αστυνομικά Τμήματα και ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να είναι σε ισχύ!

Με λίγα λόγια αν κάποιος χρωστά από την Ανανέωση της Άδειας Κυκλοφορίας του μοτοποδηλάτου 10 έτη θα πρέπει να καταβάλει 150 ευρώ και να κάνει μια ασφάλεια για τουλάχιστον ένα μήνα ώστε να διαγράψει το δίκυκλο.

Αν δεν το κάνει σύντομα τότε κινδυνεύει να πληρώσει και το πρόστιμο των 100 ευρώ!

Να τονίσουμε επίσης πως αν κάποιος ιδιοκτήτης μοτοποδηλάτου που το έχει πετάξει εδώ και χρόνια χωρίς να έχει εξοφλήσει την Ανανέωση Αδειας Κυκλοφορίας αποκτήσει νέο μοτοποδήλατο και πάει στην Τροχαία ώστε να εκδόσει Άδεια Κυκλοφορίας το σύστημα θα «μπλοκάρει» τη νέα Άδεια καθώς θα εμφανιστούν τα χρέη από το προηγούμενο δίκυκλο.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει στο movenews.gr ιδιοκτήτης ενός «παπιού» 49 κ.εκ.: «Μόλις άκουσα πως αποστέλλονται τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα έσπευσα να τακτοποιήσω μοτοποδήλατο που είχα «πεταμένο» στο γκαράζ χωρίς ωστόσο να έχω καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του. Επειδή είναι μικρός ο κυβισμός του έπρεπε να επισκεφθώ την Τροχαία της περιοχής μου. Όταν μετέβηκα στην Τροχαία οι αστυνομικοί μου είπαν πως για να το ασφαλίσω στο δίκυκλο έπρεπε πρώτα να εξοφλήσω την ανανέωση της Άδειας Κυκλοφορίας από το 1990! Το κόστος για κάθε χρόνο ανανέωσης ανέρχονταν σε 15 ευρώ! Δηλαδή αν ήθελα να ασφαλίσω το μοτοποδήλατο θα έπρεπε να πληρώσω 420 ευρώ! Το κόστος της ανανέωσης της Άδειας Κυκλοφορίας ήταν υψηλότερο από την αξία του δικύκλου και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πληρώσω τόσα χρήματα για να το ασφαλίσω. Επίσης δεν προβλέπεται η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας στα κατά τόπους τμήματα της Τροχαίας.»

Άλλος κάτοχος μοτοποδηλάτου που δεν κινείται εδώ και χρόνια ανακάλυψε πως δεν έχει ανανεώσει την Άδειες Κυκλοφορίας για 20 χρόνια και για να τακτοποιήσει την οφειλή θα πρέπει να καταβάλλει 300 ευρώ! Η αξία του μοτοποδηλάτου δεν κυμαίνεται ούτε 50 ευρώ!

Σε άλλη περίπτωση ο ιδιοκτήτης του μοτοποδηλάτου το είχε παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του και κάποια στιγμή ο δήμος το περισυνέλεξε και το οδήγησε σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης. Ο ιδιοκτήτης του δεν έχει ούτε καν την Άδεια Κυκλοφορίας στα χέρια του και βέβαια ούτε γνωρίζει πόσα χρόνια έχει να ανανεώσει την Άδεια Κυκλοφορίας του μοτοποδηλάτου.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι χιλιάδες σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βρεθούν ούτε μηχανάκια αλλά ούτε και έγγραφα καθώς τα συγκεκριμένα μοτοποδήλατα έχουν καταστραφεί εδώ και δεκαετίες!

Πάντως αυτή τη στιγμή στο ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης για ΚΤΕΟ δεν περιλαμβάνονται τα μοτοποδήλατα οπότε μάλλον είναι τυχεροί οι ιδιοκτήτες τους και όπως φαίνεται γλιτώνουν τα πρόστιμα των 100 ευρώ.

andris@carpress.gr