Ξεχάστε τις εκδρομές το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας – Μπλόκα παντού!

    Διαφορετική θα είναι η φετινή Καθαρά Δευτέρα για όλους τους Έλληνες καθώς κανένας δεν θα πετάξει  χαρταετό στην ύπαιθρο μακριά από τις μεγαλουπόλεις ενώ όσοι τολμήσουν να αλλάξουν νομό για να περάσουν το τριήμερο σε κάποια επαρχία κινδυνεύουν να τους βεβαιωθεί πρόστιμο 300 ευρώ και βέβαια οι Αρχές στα διόδια να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στην Αθήνα.

    Μάλιστα ειδικά για αυτό το τριήμερο η ΕΛΑΣ αναμένεται να κάνει εντατικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις. Έτσι από τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Μαρτίου στα διόδια της Περιφέρειας Αττικής θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που θα ελέγχουν όλα τα οχήματα και το αν οι επιβάτες διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δικαιούνται να αλλάξουν νομό. Επίσης η ΕΛΑΣ θα στήσει μπλόκα στο παράπλευρο οδικό δίκτυο όπου δεν υπάρχουν διόδια ώστε να μην μπορεί κανείς να εισέλθει ή να εξέλθει από το νομό Αττικής χωρίς να ελεγχθεί.

    Παράλληλα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως εκτός από την απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών ισχύει και η απαγόρευση κίνησης μεταξύ των δήμων οπότε οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να τους επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ. Επίσης οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχει και όριο  στον αριθμό των επιβατών που επιτρέπεται να μεταφέρουν.

    Όσον αφορά στο έθιμο του χαρταετού αλλά και απαγόρευσης εισόδου στα πάρκα και τους κοινόχρηστους χώρους των δήμων δεν υπάρχει ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr. Ωστόσο, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται και την Καθαρά Δευτέρα όπως ισχύουν έως σήμερα με τις μετακινήσεις να  επιτρέπονται εντός των δήμων ή σε απόσταση κατά μέγιστο δύο χιλιομέτρων.

    Έτσι, δεν υπάρχει έστω σκέψη θεσμοθετημένης απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες θα απαγορεύεται και την Καθαρά Δευτέρα να μετακινηθούν με αυτοκίνητο είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα και γενικότερα εκτός του δήμου τους.

    Πόσα άτομα επιτρέπεται να είναι σε ΙΧ και Ταξί

    Στο πλαίσιο του αυστηροποιημένου lockdown για τη τον περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού που ισχύει μέχρι τις 16 Μαρτίου, έχει τεθεί όριο σε επιβάτες στα ταξί και στα αυτοκίνητα Ι.Χ.

    Έτσι, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και δύο ακόμη επιβάτες.

    Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

    Εξακολουθεί να ισχύει η χρήση μάσκας από τους επιβάτες και για μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητο.

    Υπενθυμίζεται ότι τις καθημερινές από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 19:00 έως τις 05:00 είναι σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Εκτός των ωρών αυτών απαιτούνται συγκεκριμένα έντυπα κυκλοφορίας και SMS για μετακίνηση για λόγους υγείας και εργασίας και βόλτα με το κατοικίδιο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (πχ άσκηση) απαγορεύεται η κυκλοφορία τις ώρες αυτές.

    Όσο αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ΚΤΕΛ, η πληρότητα των επιβατών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 65%.

    Ποιοι μπορούν να αλλάξουν νομό

    Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται άλλωστε μόνο για τους εξής έξι λόγους:

    1.Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν.

    2.Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

    3.Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

    4.Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

    5.Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

    6.Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

    Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.