«Βουτιά» 37% στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων! Ποιος ήταν ο λόγος;

«Βουτιά» 37% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Αύγουστο στην Ελλάδα προκαλώντας τρόμο στις εισαγωγικές εταιρείες και το επίσημο δίκτυό τους αλλά και στους εταιρικούς και ιδιώτες πελάτες τους!

Ο λόγος της μεγάλης πτώσης των πωλήσεων δεν σχετίζεται με τον πληθωρισμό ή την ρευστότητα των υποψήφιων αγοραστών αλλά με την έλλειψη των πινακίδων κυκλοφορίας οι οποίες έχουν γίνει είδος «πολυτελείας» σε όλες τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών από τις αρχές Αυγούστου. Το αποτέλεσμα ήταν η κάθετη πτώση που σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό για το 2026.

Από την άλλη μεριά βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιοι φαίνεται ότι έβγαλαν μια μικρή «περιουσία» μέσα στον Αύγουστο καθώς τα «γρηγορόσημα» για την ανέρευση πινακίδων κυκλοφορίας όχι μόνο σημείωσαν ρεκόρ αλλά αυξήθηκε κατά πολύ και το τίμημα! Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε περίπτωση όπου κάποιος εισαγωγέας δεν δίστασε να δώσει χιλιάδες ευρώ στον «κατάλληλο» άνθρωπο ώστε να τον προμηθεύσει με πινακίδες κυκλοφορίας από Διευθύνσεις Μεταφορών από όλη την Ελλάδα

Πάντως ούτε το «γρηγορόσημο» ήταν αρκετό για να αυξηθούν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων οι οποίες τον Αύγουστο μόλις που ξεπέρασαν τις 5.100 μονάδες σημειώνοντας πτώση άνω του 35% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις τον Αύγουστο του 2025.

Σε επίπεδο έτους το ποσοστό ανόδου περιορίστηκε μετά την «βουτιά» του Αυγούστου σε λίγο πάνω από 2% χάνοντας 4 μονάδες από το ποσοστό ανόδου που είχε η αγορά τον Ιούλιο. Ωστόσο οι πωλήσεις κατάφεραν να ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο των 100.000 μονάδων στο 8μηνο.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στις πωλήσεις Αυγούστου ήταν η αναλογία στις πωλήσεις μεταξύ Ιδιωτών και Εταιρειών καθώς το 65% του συνόλου των πωλήσεων αφορούσε Ιδιώτες καταναλωτές και το υπόλοιπο 35% σε εταιρικές πωλήσεις γεγονός που έχει να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά αυτοκινήτων…

Τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων από την στιγμή που έχει διευθετηθεί το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας αναμένεται να καταγράψουν άνοδο-ρεκόρ για το 2026 καθώς μόνο οι εταιρείες leasing και ενοικιάσεων έχουν στην αναμονή για παράδοση από τον Αύγουστο περισσότερα από 5.000 αυτοκίνητα και μερικές χιλιάδες ακόμη για ιδιώτες καταναλωτές!

Πρωτιά για την Toyota

H Toyota και τον Αύγουστο του 2026 και παρά τα προβλήματα κατάφερε να βρεθεί στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου με περισσότερες από 800 ταξινομήσεις.

Στην δεύτερη θέση αναρριχήθηκε η Suzuki με περισσότερα από 430 αυτοκίνητα ενώ πολύ κοντά και στην τρίτη θέση ακολουθεί η Peugeot με πάνω από 400 μονάδες.

Στη συνέχεια ακολουθούν η Hyundai, η Citroen, η Opel, η Renault, η VW, η MG και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Kia.

Σε επίπεδο έτους η Toyota με περισσότερες από 16.600 πωλήσεις έχει ήδη μια απόσταση ασφαλείας από την δεύτερη Peugeot που έχει πουλήσει πάνω από 8.100 αυτοκίνητα ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Suzuki με 7.100 μονάδες.