Θα έριχναν στην αγορά 500.000 λίτρα διαλύτες!

    Σημαντικό είναι το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ενάντια στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων με τις επιτυχίες ενάντια στα κυκλώματα συνεχώς να αυξάνονται διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον αλλά και την προστασία του κοινωνικού συνόλου και του νόμιμου εμπορίου.

    Μάλιστα στο πρώτο 4μηνο του 2023 οι Τελωνειακές Αρχές της ΑΑΔΕ κατάφεραν να κατασχέσουν και να δεσμεύσουν σημαντικές ποσότητες χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την νόθευση της αμόλυβδης βενζίνης με μεγάλους χαμένους τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

    Ειδικότερα οι Αρχές πραγματοποίησαν 5.551 έλεγχοι ενεργειακών προϊόντων και διαπιστώθηκαν 580 παραβάσεις.

    Η σημαντικότερη παράβαση αφορούσε στη δέσμευση διαλυτών. Οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου Πάτρας και Ηγουμενίτσας της ΕΛ.Υ.Τ Αττικής, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών για ύποπτο βυτιοφόρο όχημα, εντόπισαν και δέσμευσαν 500.000 λίτρα διαλυτών νόθευσης βενζίνης. Το κύκλωμα επεδίωξε παράνομη εισαγωγή 15 βυτίων με διαλύτες νόθευσης βενζίνης, μέσω της θαλάσσιας οδού Τεργέστης – Πάτρας, προκειμένου να διανεμηθούν στη συνέχεια σε παράνομες εγκαταστάσεις και πρατήρια καυσίμων στην επικράτεια. Η αξία των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων υπερβαίνει τα 550.000 ευρώ.

    Επίσης το Τελωνείο Σερρών πραγματοποίησε κατάσχεση 25.747 λίτρων χημικού προϊόντος, με τους αναλογούντες δασμούς και φόρους να ανέρχονται στο ποσό των 62.350 ευρώ. Ο αποστολέας του φορτίου ήταν εταιρεία με έδρα στην Βουλγαρία και παραλήπτης εταιρεία στην Ελλάδα, ενώ ο μεταφορέας και οδηγός του φορτηγού ήταν βουλγαρικής υπηκοότητας. Οι χημικοί διαλύτες είναι διττής χρήσης, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για βιομηχανική χρήση (π.χ. βιομηχανία χρωμάτων), όσο και ως καύσιμο κινητήρων. Κατόπιν σχετικής έρευνας, αποδείχθηκε ότι οι διαλύτες προορίζονταν για τη νόθευση καυσίμων.