Στη Σουηδία η 3η Διυπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, Σουηδία, η 3η Παγκόσμια Διυπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια (3rd Global Ministerial Conference on Road Safety https://www.roadsafetysweden.com/ ), όπου συζητήθηκε η στρατηγική πορεία για την Οδική Ασφάλεια για την επόμενη δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να πραγματοποιηθεί ο στόχος για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων κατά 50%. Η Διάσκεψη φιλοξενήθηκε από τη Σουηδική Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) με συμμετοχή πλέον των 1.700 συνέδρων και εμπειρογνωμόνων της Οδικής Ασφάλειας από 140 χώρες.

    Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρό του, κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, η οποία συμμετείχε επίσης σε εργαστήρια και ομάδες εργασίας στο πλαίσιο παράλληλων εκδηλώσεων πριν τη Διάσκεψη (FIA High Level Panel Experts Group, SAFER event at VOLVO Safety Centre, Thisis My Street campaign, Global Alliance of NGO’s κ.α.) και σε διάφορες συναντήσεις συνεργασίας. Στο περιθώριο των εργασιών η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και το Διευθυντή του Τμήματος για τη διαχείριση των μη μεταδοτικών ασθενειών, αναπηρίας, βίας και πρόληψης των τραυματισμών του Π.Ο.Υ. κ. Etienne Krug και τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια και Πρόεδρο της FIA, κ. Jean Todt, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας καθώς και σε πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και του Υπουργείου Υγείας για την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας.

    Ο κύριος JeanTodt κατά την τελετή έναρξης των εργασιών ανέφερε πως τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 χρόνων παγκοσμίως, με τραγικές συνέπειες στην υγεία αλλά και την οικονομία και με σημαντική μείωση στο εισόδημα των πολιτών στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Κάθε χρόνο 1,35 εκατομμύρια οδηγοί, δικυκλιστές, επιβάτες οχημάτων και πεζοί χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους και άλλα 15 εκατομμύρια τραυματίζονται σοβαρά, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο ολόκληρες οικογένειες σε όλο τον πλανήτη και αποτελώντας τροχοπέδη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας προσπάθειας να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε δυνάμεις και να επιτύχουμε μια δραστική μείωση στους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς κατά την επόμενη δεκαετία» κατέληξε ο Κύριος Todt.

    Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»  ήδη από το 2014 υποστήριξε και προώθησε τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συμμετέχοντας ενεργά ως συμβουλευτικό όργανο του ΟΗΕ, στην παγκόσμια έρευνα MYWORLD (UN Millennium Development Campaign) με τη συμμετοχή 8.500 Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ανέδειξαν την Οδική Ασφάλεια ως βασική προτεραιότητα που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην Ατζέντα για την προώθηση της Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά τις επόμενες δεκαετίες (https://bit.ly/32orghi).

    Σημαντική στιγμή ήταν επίσης η παρουσίαση από την Παγκόσμια Συμμαχία ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια, μέλος της οποίας αποτελεί και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», των αποτελεσμάτων της έρευνας για τον αντίκτυπο των τροχαίων συμβάντων στις ζωές των πολιτών, την οποία το Ι.Ο.ΑΣ. προώθησε ενεργά στην Ελλάδα κάνοντάς την μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής.

    O βασιλιάς της Σουηδίας, Carl XVI Goustaf, ανοίγοντας τη διάσκεψη ανέφερε πως έχοντας ο ίδιος οδηγήσει χιλιάδες χιλιόμετρα στη Σουηδία και την Ευρώπη θεωρεί ότι η κυκλοφορία αποτελεί διασυνοριακό θέμα και μεγάλη πρόκληση καθόσον ο αριθμός των οχημάτων αυξάνεται διαρκώς καθιστώντας πολύ σημαντικό το να ανταλλάσσουμε γνώσεις, εμπειρία και ιδέες από όλο τον κόσμο. Ανέφερε επίσης πως στη Σουηδία πριν 15 χρόνια 200 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο. Σήμερα ο αριθμός των θυμάτων είναι 16 αλλά όχι ακόμη μηδέν όπως το όραμα και ο στόχος. Οι πολιτικοί, η Κοινωνία των Πολιτών και η βιομηχανία εργάζονται μαζί επί δεκαετίες ψάχνοντας για καινοτόμες λύσεις που θα κάνουν την οδική κυκλοφορία στη Σουηδία ασφαλέστερη για όλους. Παρά τα όσα έχουν επιτευχθεί χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Η συνάντηση πολιτικών και εμπειρογνωμόνων είναι μια ευκαιρία της σύνδεσης της οδικής ασφάλειας με άλλες προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η ισότητα, η φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλες αυτές τις  προκλήσεις μαζί πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να θυμόμαστε πως τα θανατηφόρα τροχαία και οι τραυματισμοί μπορούν να προληφθούν, τόνισε ο βασιλιά της Σουηδίας.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ., Tedros Adhanom Ghebreyesus, επεσήμανε το τεράστιο κόστος και τις επιπτώσεις των τροχαίων στην υγεία και την ανάγκη συνεργασίας για την πρόληψη. Οι ηγέτες από όλους τους τομείς των μεταφορών, των υποδομών και της υγείας επιβάλλεται να είναι μέρος της λύσης: «Η πολιτική βούληση απαιτείται στον ύψιστο βαθμό από τις κυβερνήσεις για να το επιτύχουμε αυτό, με το να επενδύσουμε και να επικεντρωθούμε σε πιο υγιείς τρόπους μετακίνησης».