Στα σκαριά χρηματοδότηση για ποδηλατόδρομους στην Αττική!

    Νέες δράσεις για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι οποίες και παρουσιάστηκαν από τον Ευθύμιο Μπακογιάννη, γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, σε εκδήλωση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, με θέμα την Αστική Ανάπτυξη, τη Στέγαση και την Εδαφική Διαχείριση «UNECE Ministerial Meeting on Urban Development, Housing and Land Management».

    Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κίνηση με ποδήλατα και μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί χρηματοδότηση μεγάλων αξόνων ποδηλατοκίνησης στην Αττική αλλά και δικτύου ποδηλάτων Eurovelo. Επίσης θα χρηματοδοτηθεί και η  προώθηση κοινόχρηστων ποδηλάτων.

    Πέραν της κίνησης με ποδήλατα ειδική μέριμνα υπάρχει και για την ηλεκτροκίνηση και ειδικότερα για τις υποδομές φόρτισής τους και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη δημιουργήσει και τρέχει τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε επίπεδο Δήμων.

    Εκτός από τα παραπάνω ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης ως πρότυπο του χωρικού σχεδιασμού οι οποίες αφορούν:

    -Στην προώθηση, επικαιροποίηση, σύνταξη 5 Ειδικών Χωρικών Πλαισίων για την «Βιομηχανία με ειδική πρόβλεψη την εφοδιαστική αλυσίδα», για τον «Τουρισμό», για τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», για τον «Ορυκτό πλούτο» και για τις «υδατοκαλλιέργειες».

    -Στην υλοποίηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των μελετών για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή. Με τις τελευταίες, θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, δίνοντας λύση σε περιπτώσεις διατηρητέων κτισμάτων ή άλλων βαρών στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας, σε δημόσιες εκτάσεις προς απόσυρση κλπ.

    -Στην επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη μέσω του οποίου οι πολίτες, οι επιστήμονες, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, θα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να ενημερώνονται για πλήθος γεωχωρικών δεδομένων όπως: οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης, τα όρια οικισμών, οι δασικές εκτάσεις, οι αρχαιολογικές περιοχές,  οι προστατευόμενες περιοχές κλπ.

    -Στην προώθηση των αστικών αναπλάσεων και στη διαχείριση του  υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού των αστικών περιοχών, με τα προγράμματα Διατηρώ και Ανακαινίζω.

    -Στην προώθηση της προσβασιμότητας στις αστικές περιοχές (μελέτες και έργα για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στον υπαίθριο δημόσιο χώρο, καταγραφή των δημόσιων κτιρίων σε σχέση με την προσβασιμότητά τους σε ψηφιακή πλατφόρμα, θεσμικές ρυθμίσεις και νομοθετικό έργο σε συνδυασμό με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προσβασιμότητα).

    -Στην προώθηση της αειφόρου δόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων.

    -Στην προώθηση της ψηφιοποίησης των κατασκευών μέσω της ενεργοποίησης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και την ενσωμάτωσης της χρήσης του ΒΙΜ (Building Information Modeling) στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο καθώς και των «έξυπνων» πόλεων μέσω χρηματοδότησης σχετικών μελετών κα έργων από το ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο.

    -Στην υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή αποστολή  των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων.