Σοκ! Πόσες χιλιάδες άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο;

    Πάνω από 20.600 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή σε κάποια άσφαλτο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας μάλιστα και αύξηση σε σχέση με το 2021 όπου τα επίπεδα κυκλοφορίας ανέκαμψαν μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

    Ενώ η υποκείμενη μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (-9% σε σύγκριση με το έτος πριν από την πανδημία), δεν μειώνεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό το ποσοστό των θανάτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων έως το 2030. Επιπλέον, η πρόοδος συνεχίζει να είναι πολύ άνιση μεταξύ των κρατών μελών.

    Η Λιθουανία και η Πολωνία ανέφεραν τις μεγαλύτερες μειώσεις, άνω του 30%, μεταξύ 2019 και 2022, αν και το ποσοστό θνησιμότητας στην Πολωνία εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

    Αντίθετα, τα τελευταία τρία χρόνια, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία παρέμεινε σταθερός ή αυξήθηκε.

    Στην Ελλάδα τα θανατηφόρα τροχαία κατέγραψαν μεταξύ του 2017 και 2019 κατέγραψαν πτώση 10% ωστόσο το 2021 τα θανατηφόρα τροχαία σημείωσαν άνοδο 2%.

    Η συνολική κατάταξη των ποσοστών θνησιμότητας των χωρών δεν έχει αλλάξει σημαντικά από πριν από την πανδημία με τους ασφαλέστερους δρόμους στη Σουηδία (22 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους) και τη Δανία (26/εκατομμύριο) ενώ η Ρουμανία (86/εκατομμύριο) και η Βουλγαρία (78/ εκατομμύρια) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας το 2022.

    Στην Ελλάδα η κατάταξη των ποσοστών θνησιμότητας ανά εκατομμύριο κατοίκους ανήλθε σε 61 γεγονός που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ καθώς ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 46 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους το 2022.

    Εκτιμήσεις για το 2023

    Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του 2023 δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους της ΕΕ μειώθηκε ελαφρά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας, έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πτώση. Άλλες χώρες, όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις μέχρι σήμερα. Οι μηνιαίες διακυμάνσεις κάνουν δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για ολόκληρο το έτος…