Περισσότερες από 368 παραβάσεις βεβαιώνει καθημερινά η Τροχαία σε όλη την Επικράτεια σε οδηγούς και επιβάτες δίκυκλων αλλά και σε χρήστες Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων.
Μάλιστα με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, με 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη), 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων και 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.
Σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής της δράσης (7-13/7/2025) πραγματοποιήθηκαν 25.041 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 2.578 παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες 141 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής) καθώς και 461 παραβάσεις σε επιβάτες.
Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι 2.404 αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους 141 διανομείς), 446 επιβάτες δίκυκλων, 113 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και 55 οδηγούς οχημάτων ATV («γουρούνες»).
Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις: 936 στην Αττική, 264 στο Νότιο Αιγαίο, 262 στη Θεσσαλονίκη, 248 στη Δυτική Ελλάδα, 224 στην Κρήτη, 218 στα Ιόνια Νησιά, 204 στην Πελοπόννησο, 143 στη Θεσσαλία, 123 στην Κεντρική Μακεδονία, 123 στη Στερεά Ελλάδα, 115 στην Ήπειρο, 91 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 69 στο Βόρειο Αιγαίο και 19 στη Δυτική Μακεδονία.
Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.
Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τους αυστηρούς ελέγχους, υλοποιούνται παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία επαγγελματιών.
Ενδεικτικά, στα Χανιά και στα Τρίκαλα δόθηκαν προστατευτικά κράνη σε οδηγούς δίκυκλων, ενώ ανάλογες δράσεις με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλους Νομούς.
Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά. Η Τροχαία επισημαίνει ότι: «Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές.»