Με θετικό πρόσημο και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό ανόδου έκλεισαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Ιούλιο αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν ήταν αρκετό για να χαροποιήσει ιδιαίτερα τις εισαγωγικές εταιρείες και τα στελέχη τους.
Ο λόγος εστιάζεται στο γεγονός ότι μετά τον Ιούλιο ακολουθεί ο Αύγουστος που παραδοσιακά είναι ο μήνας των διακοπών για τους Έλληνες καταναλωτές οπότε οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν θα οδηγηθούν στον τουριστικό κλάδο με αποτέλεσμα οι πωλήσεις λιανικής να καταγράψουν ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ.
Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις σε εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ αλλά και leasing επίσης κάνουν «κράτει» καθώς οι μεν πρώτες έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους και διανύουν τον τελευταίο ισχυρό μήνα ενώ οι δεύτερες διανύουν επίσης ένα μήνα διακοπών χωρίς νέες παραγγελίες.
Υπό αυτό το πρίσμα ο Αύγουστος παραδοσιακάαποτελεί έναν κακό μήνα για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου ενώ ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά πλήττεται από τις δόσεις της Εφορίας και του ΕΝΦΙΑ αλλά και από τις άδειες τσέπες των καταναλωτών μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Πάντως ο φετινός Ιούλιος θα λέγαμε ότι πήγε καλύτερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2024 με τις πωλήσεις νέων ΙΧ να έχουν καταγράψει άνοδο πάνω από 11% και να έχουν ξεπεράσει τις 13.500 μονάδες εκ των οποίων το 56% αφορούσε σε εταιρικές πωλήσεις και το υπόλοιπο 44% σε πωλήσεις λιανικής.
Σε επίπεδο έτους η αγορά κατάφερε να περάσει σε θετικό πρόσημο έστω και αν αυτό περιορίζεται σε λίγο πάνω από 1% με τις συνολικές πωλήσεις νέων ΙΧ να έχουν ξεπεράσει τις 91.000 μονάδες έναντι 90.200 αυτοκινήτων το αντίστοιχο διάστημα του 2024.
Πρωτιά για την Toyota
Σταθερά και τον Ιούλιο η Toyota βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου των πωλήσεων με πάνω από 2.150 μονάδες αφήνοντας πίσω αρκετά τις υπόλοιπες μάρκες.
Στην δεύτερη θέση ακολουθεί η Hyundai με επίσης εξαιρετικές επιδόσεις καθώς ταξινόμησε πάνω από 1.300 αυτοκίνητα και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Suzuki με επίσης πάνω από 1.000 μονάδες.
Στη συνέχεια ακολουθούν η Peugeot (πάνω από 930 ΙΧ), η Opel (πάνω από 650), η Dacia (πάνω από 630), η BMW (πάνω από 630), η Renault (κάτω από 600), η VW (πάνω από 550) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Kia με πάνω από 560 πωλήσεις.
Στις μάρκες από την Κίνα στην πρώτη θέση βρέθηκε η MG με 392 πωλήσεις και ακολουθούν η BYD με 137, η Chery με 84, η DFSK με 24, η Jaecoo με 23, η Lynk & Co με 16 και η Omoda με 9 αυτοκίνητα.
Επίσης ταξινομήθηκαν και τα πρώτα 23 Mini Moke τα οποία επέστρεψαν στην ελληνική αγορά ως ηλεκτρικά!
Σε επίπεδο έτους η Toyota βρέθηκε στην πρώτη θέση με πάνω από 13.800 πωλήσεις και ακολουθούν η Peugeot με πάνω από 8.000 μονάδες και η Hyundai με πάνω από 6.600 αυτοκίνητα.