Ποιο είναι το μέσο γύρισμα των χιλιομέτρων στα μεταχειρισμένα ΙΧ;

Υπερτιμημένες ζημίες από 800 εκατ. ευρώ έως και πάνω από 1 δισ. ευρώ προκαλεί στην αγορά το γύρισμα των χιλιομέτρων σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα σε 28 αγορές της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της CarVertical σχετικά με τη διαφάνεια των πληροφοριών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Μόνο στην Γαλλία η απάτη των μετρητών οδηγεί σε υπερτιμημένα αυτοκίνητα με την συνολική τους υπεραξία να αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως!

Μελέτη απάτης μετρητών

Σχεδόν το 3,27% των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πωλούνται στη Γαλλία έχουν υποστεί μείωση στα χιλιόμετρα και εξακολουθεί να αποτελεί όλεθρο για την γαλλική αγορά. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της CarVertical, οι καταναλωτές εξακολουθούν να εκτίθενται στον κίνδυνο γυρισμένων χιλιομέτρων και αυτό είναι επιζήμιο και οικονομικά. Η εταιρεία που εκδίδει την έκθεση ιστορικού οχημάτων εκτιμά στη μελέτη της ότι η υπερτίμηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανήλθε σε περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία το 2023.

Για να καταλήξει σε αυτό το ποσό, η CarVertical βασίστηκε στο αρχείο απάτης που εντόπισε. Σχεδόν το 3,27% των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που αναλύθηκαν πέρυσι παρουσίασαν ύποπτα στοιχεία. Σε μια αγορά 5,196 εκατομμυρίων συναλλαγών πέρυσι, περίπου 171.937 μονάδες θα επηρεαστούν με την μέση ζημία να υπολογίζεται σε 4.694 ευρώ οπότε το σύνολο της ζημίας ανέρχεται στα 807,2 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, η Γαλλία κατατάσσεται προτελευταία στην κατάταξη έρευνας της εταιρείας με παρουσία σε 28 αγορές. Μόνο η Πολωνία επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα υπερτιμηθούν κατά 1,055 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω απάτης από γυρισμένα χιλιόμετρα. Επίσης η CarVertical υπολογίζει τις ζημιές σε 723,7 εκατομμύρια στην Ιταλία και 329,1 εκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία.

Μέση πτώση 77.000 χλμ.

Με μερίδιο 3,27% των αυτοκινήτων σε γυρισμένα χιλιόμετρα, η Γαλλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Σε αυτό κυριαρχεί η Πορτογαλία (2,22%) και ο μέσος όρος είναι 5,48%.

Το γύρισμα των χιλιομέτρων που παρατηρείται κατά μέσο όρο στη Γαλλία φτάνει τα 60.483 χλμ. Και εδώ, η χώρα τοποθετείται στην τέταρτη θέση, πολύ πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο, πρώτη με μέσο όρο 49.976 χλμ. Σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν, η απάτη καλύπτει κατά μέσο όρο 77.263 χλμ.

Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η Γαλλία είναι μια χώρα εμπιστοσύνης! Και επίσης είναι διαθέσιμο το Ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ! Ο δείκτης διαφάνειας που εμφανίζει η CarVertical τουλάχιστον καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό απάτης του γυρίσματος των χιλιομέτρων και τη μέση μείωση που σημειώθηκε, το ποσοστό των κατεστραμμένων αυτοκινήτων και τη σχετική αξία της ζημιάς, αλλά και το μερίδιο των εισαγόμενων αυτοκινήτων και τη μέση ηλικία των μεταχειρισμένων οχημάτων, η εταιρεία καθορίζει μια βαθμολογία.

Σε αυτό το μητρώο, η Γαλλία κατατάσσεται στην 5η θέση από τις 28 χώρες που μελετήθηκαν. Η βαθμολογία της Γαλλίας είναι 53,5. Το Ηνωμένο Βασίλειο (138,4), η Γερμανία (92,9), η Ελβετία (69,7) και η Δανία (67,2) τα πηγαίνουν καλύτερα όσον αφορά τη διαφάνεια στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Με ζημιές

Το 41,21% των αυτοκινήτων που αναλύθηκαν στη Γαλλία από την CarVertical είχαν ιστορικό ζημιών. Αυτό τοποθετεί τη γαλλική αγορά στη 13η θέση, λίγο πάνω από τον μέσο όρο των 28 χωρών (41,88%). Με ποσοστό 13,09%, η Ιταλία υπερηφανεύεται για τη πρώτη θέση.

Η μέση αξία της ζημιάς υπολογίζεται από την CarVertical στα 5.231 ευρώ. Έτσι, 14η, η Γαλλία τα πάει καλύτερα από τη συνολική τάση για το έτος (5.625 ευρώ). Η Ουγγαρία, ωστόσο, φαίνεται απρόσιτη με το μέσο ποσό της στα 3.409 ευρώ.