Μια Ελληνίδα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2023

    Η ελληνική εταιρεία Μονόλιθος έχει κάθε λόγο να γιορτάζει μια μεγάλη επιτυχία. Η Επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας & Καινοτομίας της εταιρείας Μονόλιθος Δρ. Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη ανακηρύχθηκε ως 2023 “Woman in Energy” λαμβάνοντας το αντίστοιχο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EUSEW)!

    Οι υποψήφιες για το βραβείο θα έπρεπε να ανακαλύψουν τρόπους απεξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από «κρίσιμα υλικά» τα οποία προέρχονται από Τρίτες χώρες.

    Η υποψηφιότητα της κ. ΜοσχόβηΜονόλοιθο αφορούσε σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που ανακάλυψε στην εταιρείας ανακύκλωσης Μονόλιθος σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων, όπως πλατίνα, ρόδιο και παλλάδιο από κελιά καυσίμου και άλλες συσκευές καύσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο.

    Να τονίσουμε ότι τα πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα, το ρόδιο και το παλλάδιο βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των κρίσιμων υλικών και οι διεθνείς τιμές τους έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια.

    Τα κελιά καυσίμου υδρογόνου δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ευρώπη- αν και υπάρχουν κάποια σε αυτοκίνητα και κτίρια. Ωστόσο, σύντομα αναμένεται να διαδοθούν ευρέως, καθώς το υδρογόνο είναι μία από τις βασικές εναλλακτικές πηγές ενέργειας της πράσινης μετάβασης.

    Η Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη χημική μηχανική, αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για κυψέλες καυσίμου με μείωση του κόστους κατά 30%, επιτρέποντας έτσι τη μαζική τους υιοθέτηση.

    Ως επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Μονόλιθος στην Αθήνα, η Αναστασία-Μαρία είναι επικεφαλής πολλών χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες για το υδρογόνο, την παραγωγή και αποθήκευση πράσινης ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα.

    Μέσα από τις δράσεις η Δρ. Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις και τελικά οι πολίτες της Αθήνας θα μπορέσουν να υιοθετήσουν αυτές τις λύσεις, οδηγώντας σε χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 και μειωμένο κόστος παραγωγής.