Λουκέτα σε πρατήρια και συλλήψεις για παράνομα καύσιμα!

  Σαν τα «μανιτάρια» φυτρώνουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διακινούν παράνομα ή νοθευμένα καύσιμα με μεγάλα θύματα τους ανυποψίαστους καταναλωτές αλλά και το κράτος.

  Ωστόσο τόσο οι Τελωνειακοί Ελεγκτές της ΑΑΔΕ όσο και τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας φαίνεται ότι συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το έργο τους καθώς πληθαίνουν συνεχώς οι επιτυχίες που καταγράφουν αφού καταφέρνουν να βεβαιώσουν τις παραβάσεις και να βάλουν λουκέτο έως και 2 χρόνια στα πρατήρια κυκλωμάτων εμπορίας παράνομων ή νοθευμένων καυσίμων.

  Πιο συγκεκριμένα οι Τελωνειακοί Ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν παράνομα πρατήρια καυσίμων σε Ηράκλειο Κρήτης και Κω, με αποτέλεσμα τη διετή σφράγισή τους.

  Η επιχείρηση των Αρχών πραγματοποιήθηκε κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που προέκυψαν από καταγγελία στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ όπου και διαπιστώθηκε ότι για την πώληση πετρελαίου θέρμανσης εκδόθηκε χειρόγραφη απόδειξη Λιανικής Πώλησης, η οποία δεν είχε διαβιβαστεί στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. Από τον επιτόπιο έλεγχο στο πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης διαπιστώθηκαν ελλιπή παραστατικά για τα καύσιμα στις δεξαμενές, και διερευνάται το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

  Την ίδια στιγμή οι Ελεγκτές του Τελωνείου της Κω, διενεργώντας τακτικό έλεγχο σε ξενοδοχείο του νησιού, διαπίστωσαν κατοχή νοθευμένων καυσίμων. Ο έλεγχός τους συνεχίστηκε στο πρατήριο από όπου έγινε η προμήθεια και διαπιστώθηκε η ύπαρξη λαθραίων καυσίμων σε τρία βυτιοφόρα οχήματα, συνολικής ποσότητας 5.960 λίτρων και πέντε δεξαμενές με 1.072 λίτρα πετρέλαιο και 11.853 λίτρα βενζίνη. Τα καύσιμα κατασχέθηκαν και θα απαντληθούν από τις δεξαμενές και τα βυτιοφόρα.

  Ταυτόχρονα, οι υποθέσεις διαβιβάζονται στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ, επιπλέον, ενεργοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας, για την απαγόρευση διάθεσης καυσίμων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τα πρατήρια.

  Συλλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα

  Πέραν των Τελωνειακών Ελεγκτών της ΑΑΔΕ σημαντική επιτυχία κατέγραψε και η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος η οποία συνέλαβε 4 άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίου υγρών καυσίμων, αλλά όπως διαπιστώθηκε, αποθήκευαν και διακινούσαν παράνομα, χωρίς άδεια και παραστατικά, υγρά καύσιμα.

  Πρόκειται για ιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με δραστηριότητα τις μεταφορές πετρελαϊκών προϊόντων και εμπορευμάτων καθώς και οδηγό βυτιοφόρου, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του εθνικού τελωνειακού κώδικα και της νομοθεσίας για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών.

  Προηγήθηκε διερεύνηση σχετικής καταγγελίας και από τον έλεγχο που  πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή υπαλλήλων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.), σε οικία, όχημα και αποθηκευτικούς χώρους του ανωτέρω πρατηρίου υγρών καυσίμων, βρέθηκαν συνολικά 2 τόνοι και 351 λίτρα υγρών καυσίμων, τα οποία αποθηκεύονταν και διακινούνταν παράνομα χωρίς άδεια και παραστατικά.

  Οι εν λόγω ποσότητες δεσμεύτηκαν από την ΕΛ.Υ.Τ. και λήφθηκαν δείγματα, προκειμένου να αποσταλούν για εξέταση στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία, ενώ οι συνολικές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις από τις ποσότητες αυτές ανέρχονται στα 2.039,27 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.