Η Honda συμπληρώνει 500 αγώνες στη Formula 1

Έχοντας ξεκινήσει την πορεία της στη Formula 1 το 1964, η Honda ετοιμάζεται να συμπληρώσει 500 αγώνες στο Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula 1 της FIA, που θα διεξαχθεί στο Circuit of The Americas, στο Όστιν του Τέξας, από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026 (τοπική ώρα). Για να τιμήσει αυτή τη σημαντική στιγμή, τα μονοθέσια AMR26 της Aston Martin Aramco Formula One™ Team (AMAF1) θα φέρουν το ειδικό επετειακό λογότυπο Honda500. Παράλληλα, η Honda θα υλοποιήσει και άλλες επετειακές ενέργειες.

Αυτό το ιστορικό ορόσημο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη θερμή υποστήριξη των φιλάθλων, που στάθηκαν στο πλευρό της Honda όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τη συμβολή των συνεργατών που αγωνίστηκαν μαζί της.

Η πορεία της Honda στη Formula 1 ξεκίνησε στο Grand Prix Γερμανίας το 1964. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η εταιρεία συμμετείχε στο πρωτάθλημα με διαφορετικούς ρόλους: ως εργοστασιακή ομάδα που εξέλισσε τόσο τα σασί όσο και τους κινητήρες των μονοθεσίων της, ως προμηθευτής κινητήρων και ως κατασκευαστής μονάδων ισχύος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 500 αγώνων, η Honda θα υλοποιήσει μια σειρά από επετειακές πρωτοβουλίες, τιμώντας τα επιτεύγματα του παρελθόντος και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να συνεχίσει να αναλαμβάνει νέες προκλήσεις.

Επετειακό λογότυπο στα μονοθέσια AMR26 και στις στολές των μηχανικών της HRC

Από τη σεζόν 2026, η Honda συμμετέχει στη Formula 1 ως εργοστασιακός συνεργάτης της Aston Martin Aramco Formula One™ Team, προμηθεύοντας την ομάδα με τη μονάδα ισχύος RA626H.

Στο Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών, τα μονοθέσια AMR26 θα φέρουν το επετειακό λογότυπο Honda500, σηματοδοτώντας τον 500ό αγώνα της Honda στη Formula 1.

Οι μηχανικοί αγώνων της Honda Racing Corporation (HRC), που συνεργάζονται με την ομάδα στην πίστα, θα φορούν επίσης ειδικές στολές με το ίδιο λογότυπο για τη συγκεκριμένη επετειακή διοργάνωση. 

Ειδική ιστοσελίδα και επετειακό βίντεο για την ιστορία των 500 αγώνων

Στις 20 Οκτωβρίου 2026, η Honda εγκαινίασε μια ειδική ιστοσελίδα αφιερωμένη στην ιστορία της στη Formula 1, από την πρώτη της συμμετοχή στο Grand Prix Γερμανίας το 1964.

Παράλληλα, δημοσίευσε ένα επετειακό βίντεο που αναδεικνύει την πορεία της Honda μέσα από 500 αγώνες, στο επίσημο κανάλι της στο YouTube και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Special website

Honda official YouTube channel

Δήλωση του Koji Watanabe, Προέδρου της Honda Racing Corporation: «Από την πρώτη συμμετοχή της Honda στη Formula 1 το 1964, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει αμέτρητες προκλήσεις και αλλά έχει γνωρίσει και στιγμές θριάμβου στην κορυφαία σκηνή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι μεγάλη μου χαρά που η Honda φτάνει πλέον σε αυτό το σημαντικό ορόσημο των 500 αγώνων.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο, που στήριξαν και ενθάρρυναν τη Honda τόσο στις επιτυχίες όσο και στις δύσκολες στιγμές, σε όλους τους συνεργάτες και τους οδηγούς που αγωνίστηκαν στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και στην Aston Martin Aramco Formula One™ Team, με την οποία ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας για να ανταποκριθούμε σε μια νέα πρόκληση.

Με βαθιά υπερηφάνεια για την ιστορία και τα επιτεύγματα που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι 500 αγώνες, η Honda και η HRC θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της Formula 1, με στόχο να εμπνέουν όνειρα και να προσφέρουν συγκινήσεις στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο». 

Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Honda στη Formula 1

1964–1968 Συμμετείχε ως εργοστασιακή ομάδα Honda, εξελίσσοντας τόσο τους κινητήρες όσο και τα σασί των μονοθεσίων της.
1965 Σημείωσε την πρώτη της νίκη στη Formula 1 με το RA272 στο Grand Prix Μεξικού.
1983–1992 Συμμετείχε ως προμηθευτής κινητήρων.
1986 Κατέκτησε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών με τη Williams Honda.
1987 Κατέκτησε τα Πρωταθλήματα Οδηγών και Κατασκευαστών με τη Williams Honda.
1988–1991 Κατέκτησε τα Πρωταθλήματα Οδηγών και Κατασκευαστών για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές με τη McLaren Honda.
2000–2005 Συμμετείχε με την BAR Honda, προμηθεύοντας κινητήρες και συμβάλλοντας από κοινού στην εξέλιξη του σασί.
2006–2008 Συμμετείχε ως εργοστασιακή ομάδα Honda, εξελίσσοντας τόσο τους κινητήρες όσο και τα σασί των μονοθεσίων της.
2015–2017 Επέστρεψε ως προμηθευτής μονάδων ισχύος για τη McLaren Racing.
2018 Ξεκίνησε να προμηθεύει μονάδες ισχύος στη Scuderia Toro Rosso.
2019 Ξεκίνησε να προμηθεύει μονάδες ισχύος στη Red Bull Racing.
2021 Κατέκτησε το Πρωτάθλημα Οδηγών με τη Red Bull Racing Honda. Ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στη Formula 1 στο τέλος της σεζόν 2021.
2022–2025 Η HRC παρείχε τεχνική υποστήριξη στη Red Bull Powertrains.
2022–2023 Η Red Bull Racing κατέκτησε τα Πρωταθλήματα Οδηγών και Κατασκευαστών για δύο συνεχόμενες χρονιές.
2024 Ο Max Verstappen κατέκτησε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του στο Πρωτάθλημα Οδηγών.
2026 Ξεκίνησε να προμηθεύει μονάδες ισχύος στην Aston Martin Aramco Formula One™ Team.