Η Mercedes παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ και ανακαλεί 130.000 αυτοκίνητα!

  • Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Περίπου 130.000 αυτοκίνητα θα ανακαλέσει η Mercedes-Benz σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για να αντικαταστήσει το ψυκτικό υγρό R134a.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ τα κέρδη της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο επλήγησαν από πρόβλεψη που ελήφθη μετά από απόφαση του δικαστηρίου που επιβεβαίωσε την απαγόρευση του ρευστού κλιματισμού R134a που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα της Mercedes.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε προσφύγει στα δικαστήρια για τη χρήση του ψυκτικού υγρού πριν από πέντε χρόνια.

Ωστόσο λόγω της οδηγίας της ΕΕ για τον κλιματισμό στα αυτοκίνητα που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2013, απαγορεύτηκε στις αυτοκινητοβιομηχανίες τη χρήση ψυκτικού μέσου R134a σε ολοκαίνουργια οχήματα επειδή είχε ένα δυναμικό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη περίπου 1.300 φορές χειρότερο από το CO2.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν να στραφούν στη μόνη γνωστή και διαθέσιμη εναλλακτική λύση που μπορεί να ικανοποιήσει την οδηγία MAC, ένα φθοριούχο αέριο που ονομάζεται R1234yf.

Η Mercedes-Benz ισχυρίστηκε ότι το R1234yf δεν ήταν ασφαλές και παραβίασε τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για περίπου έξι μήνες, πουλώντας περίπου 130.000 αυτοκίνητα με το παλιό ψυκτικό πριν οι γερμανικές αρχές έγκρισης τύπου χορήγησαν στην αυτοκινητοβιομηχανία μια αναδρομική αλλαγή στην πιστοποίησή τους.

Στις 8 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Γερμανία είχε παραβιάσει την οδηγία επιτρέποντας στη Mercedes να πωλήσει αυτά τα περίπου 130.000 αυτοκίνητα με το απαγορευμένο ψυκτικό υγρό.

Η Daimler δήλωσε τότε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να αποκλείσει τη δυνατότητα να ανακαλέσει τα οχήματα και να καταγράψει τις προβλέψεις για την κάλυψη των απρογραμμάτιστων δαπανών…

ΓΡΑΨΤΕ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here