Έρχονται τα chips made in Europe!

    Σε ισχύ τέθηκε ο Ευρωπαϊκός νόμος για τα chips ο οποίος περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας της ΕΕ στις τεχνολογίες και τις εφαρμογές ημιαγωγών.

    Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να διατεθούν 3,3 δις. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής των ημιαγωγών στην Γηραιά Ήπειρο και να μην εξαρτώνται οι εταιρείες από εταιρείες που έχουν έδρα στην Κίνα, στην Κορέα, στην Ινδονησία, την Ινδία και την Μαλαισία.

    Οι ημιαγωγοί είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των ψηφιακών και ψηφιοποιημένων προϊόντων. Από smartphone και αυτοκίνητα, μέσω κρίσιμων εφαρμογών και υποδομών για την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια, την άμυνα, τις επικοινωνίες και τον βιομηχανικό αυτοματισμό, οι ημιαγωγοί είναι βασικός πρωταγωνιστής στη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία. Βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο ισχυρών γεωστρατηγικών συμφερόντων και της παγκόσμιας τεχνολογικής κούρσας.

    Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός νόμος για τα chips θα ενισχύσει τις παραγωγικές δραστηριότητες στην Ένωση, θα τονώσει το ευρωπαϊκό σχεδιαστικό οικοσύστημα και θα υποστηρίξει την κλιμάκωση και την καινοτομία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Μέσω του European Chips Act, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να επιτύχει τον στόχο της να διπλασιάσει το τρέχον παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της στο 20% το 2030.

    Για το θέμα των χρηματοδοτήσεων, ο εισηγητής Dan Nica (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) δήλωσε: «Με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη θέση της ΕΕ στο παγκόσμιο τοπίο των ημιαγωγών και να αντιμετωπίσουμε τα τρωτά σημεία στις αλυσίδες εφοδιασμού που εκτέθηκαν από την πανδημία. Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη επιρροή και να είμαστε ηγέτες, έτσι έχουμε εξασφαλίσει 3,3 δισ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την τεχνολογική ικανότητα και εφαρμόζουμε μέτρα για την καταπολέμηση πιθανών ελλείψεων. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις στη βιομηχανία ημιαγωγών, δίνοντας προτεραιότητα στη στρατηγική αυτονομία, την ασφάλεια και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

    Τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Νόμου για τους ημιαγωγούς

    Ο Ευρωπαϊκός νόμος για τα chips αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας – η Πρωτοβουλία Chips for Europe – ενισχύει την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης, διευκολύνοντας τη μεταφορά γνώσης από το εργαστήριο στο fab, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και προωθώντας την εκβιομηχάνιση καινοτόμων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η Πρωτοβουλία Chips for Europe θα υλοποιηθεί κατά κύριο λόγο από την Κοινή Επιχείρηση Chips.

    Η Πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί από κονδύλια 3,3 δισ. ευρώ της ΕΕ, τα οποία αναμένεται να συνδυαστούν με κονδύλια από τα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, αυτή η επένδυση θα υποστηρίξει δραστηριότητες όπως η δημιουργία προηγμένων πιλοτικών γραμμών παραγωγής για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας σχεδιασμού που βασίζεται στο cloud, η δημιουργία κέντρων ικανοτήτων, η ανάπτυξη κβαντικών τσιπ, καθώς και η δημιουργία ενός Ταμείου Chips για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση χρέους και στα ίδια κεφάλαια.

    Ο δεύτερος πυλώνας του European Chips Act παρέχει κίνητρα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής για τους κατασκευαστές chips και τους προμηθευτές τους.

    Ο δεύτερος πυλώνας δημιουργεί ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην κατασκευή ημιαγωγών. Για το σκοπό αυτό, καθορίζει ένα πλαίσιο για Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Παραγωγής και Ανοικτά Χυτήρια της ΕΕ που είναι «πρώτες στο είδος» στην Ένωση και συμβάλλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού και σε ένα ανθεκτικό οικοσύστημα προς το συμφέρον της Ένωσης. Η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει κατά τη στιγμή της πρότασης του Chips Act ότι οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται σε εγκαταστάσεις πρώτης στο είδος τους, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στον τρίτο πυλώνα, ο ευρωπαϊκός νόμος για τα chips έχει καθιερώσει έναν μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας με και μεταξύ των κρατών μελών, την παρακολούθηση της προσφοράς ημιαγωγών, την εκτίμηση της ζήτησης, την πρόβλεψη των ελλείψεων και, εάν είναι απαραίτητο, την ενεργοποίηση της ενεργοποίησης ενός σταδίου κρίσης. Ως πρώτο βήμα, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα προειδοποίησης ημιαγωγών το οποίο επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να αναφέρει διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.