ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα!

Δεύτερη «κίτρινη» κάρτα, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε «κόκκινη» εντός του επόμενου διμήνου, απέστειλε η Κομισιόν στην Ελλάδα εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της χώρας μας στους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τη φορολογία των αυτοκινήτων.

Η αιτία της δεύτερης προειδοποιητικής επιστολής από την ΕΕ προς την Ελλάδα είναι το Περιβαλλοντικό Τέλος που επιβάλλεται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 και Euro 5 ύψους 3.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα καθώς επίσης και για το υπέρογκο Τέλος Ταξινόμησης που επιβάλλεται στα παλαιότερα οχήματα.

Μάλιστα η Κομισιόν είχε αποστείλει στην Ελλάδα μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 σχετικά με το Τέλος Ταξινόμησης και το Περιβαλλοντικό Τέλος για τα εν λόγω οχήματα αλλά η χώρα μας αντί να συμμορφωθεί επέκτεινε την εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Τέλους σε νέες κατηγορίες οχημάτων (από τα Euro 5a και στα Euro 5b)!

Tο Περιβαλλοντικό Τέλος εισάγει διακρίσεις μεταξύ των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται και ταξινομούνται στην Ελλάδα και των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη και στη συνέχεια ταξινομούνται στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή επεκτείνει τώρα το πεδίο εφαρμογής της παράβασης λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τροποποιήσεις που εισήχθησαν στην ελληνική νομοθεσία. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr θα πρέπει είτε να καταργήσει το Περιβαλλοντικό Τέλος στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 και Euro 5 είτε να επιβάλλει τον συγκεκριμένο φόρο και στα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Ο αριθμός των εγχώριων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 και Euro 5 ξεπερνά το 1,8 εκατ. οχήματα οπότε όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς η επέκταση του Περιβαλλοντικού Τέλους στα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα θεωρείται απίθανη

Που επιβάλλεται το Περιβαλλοντικό Τέλος

Το Περιβαλλοντικό Τέλος επιβάλλεται στα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 και Euro 5 ενώ επίσης προσαυξάνεται και το Τέλος Ταξινόμησης.

Ειδικότερα Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 3.000 ευρώ καταβάλουν τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 ενώ το αντίστοιχο Τέλος στα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5 (a+b) καταβάλουν 1.000 ευρώ.