Άρση παρακράτησης και στα ΙΧ που έχουν ανακυκλωθεί

    Το θέμα της άρσης παρακράτησης κυριότητας έχει λυθεί εδώ και καιρό με σχετική νομοθετική ρύθμιση ωστόσο εκκρεμούσε ένα ζήτημα που είχε διαπιστώσει η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών.

    Το θέμα αφορούσε στην άρση παρακράτηση κυριότητας σε περίπτωση οριστικής διαγραφής κάποιου οχήματος καθώς εκείνη δεν αίρονταν με αποτέλεσμα ο κάτοχος του οχήματος που έχει οδηγηθεί στα κέντρα ανακύκλωσης να φαίνεται ότι έχει ένα όχημα με παρακράτηση κυριότητας και να μην μπορεί να το διαγράψει από το φορολογικό του προφίλ.

    Στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθαρίζεται ότι ο τρόπος με τον οποίο αίρεται η παρακράτηση κυριότητας στα οχήματα που έχουν οδηγηθεί για καταστροφή οπότε και ο κάτοχός του δεν φαίνεται πλέον ότι έχει κάποιο όχημα με παρακράτηση κυριότητας.

    Ειδικότερα στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι: «Άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσης σε περίπτωση οριστικής διαγραφής – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 50 του ν. 4784/2021

    Στο άρθρο 50 του ν. 4784/2021 (Α΄ 40), προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής: «Άρθρο 50 Αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσης

    1.Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση επτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί. Η ρύθμιση ισχύει και για τα αυτοκίνητα οχήματα των ανωτέρω κατηγοριών και τις μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης που ήδη κυκλοφορούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

    2.Η παρακράτηση κυριότητας δεν αίρεται, σύμφωνα με την παρ. 1 και εξακολουθεί να ισχύει σε περίπτωση που ο παρακρατήσας την κυριότητα αποδεικνύει εγγράφως, με αίτησή του προς την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, την ύπαρξη εκκρεμoύς διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικού διαστήματος δύο (2) μηνών προ της αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας, σύμφωνα με την παρ. 1.

    3.Η παρ. 1 εφαρμόζεται και για τις ανάγκες οριστικής διαγραφής οχημάτων, σύμφωνα με το π.δ. 116/2004 (Α’81). Στην περίπτωση αυτή, στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης τέλους κύκλου ζωής οχημάτων (ανακυκλωτές) της παρ. 12 του άρθρου 2 του π.δ. 116/2004 (Α’ 81) προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του κατόχου του οχήματος ότι δεν εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος.».