Γιατί προειδοποιούν John Elkann και Luca de Meo την ΕΕ;

Οι επικεφαλείς των Stellantis και Renault παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να απλοποιήσει επειγόντως τους κανονισμούς της, πιστεύοντας ότι αυτό τους εμποδίζει να προσφέρουν φθηνά αυτοκίνητα και απειλεί την παραγωγή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με κοινή τους συνέντευξη στην Le Figaro.

«Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια. Είναι η μόνη μεγάλη παγκόσμια αγορά που δεν έχει επιστρέψει στο προ-Covid επίπεδο. Βρίσκεται σε μια κατάρρευση καθώς 15 εκατομμύρια οχήματα πουλήθηκαν στην Ευρώπη (στα 27 κράτη μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία) πέρυσι, σε σύγκριση με 18 εκατομμύρια το 2019. Με τον τρέχοντα ρυθμό, η αγορά θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ έως το 2035. Εάν η πορεία δεν αλλάξει, θα πρέπει να λάβουμε επώδυνες αποφάσεις για το σύστημα παραγωγής τα επόμενα τρία χρόνια», λέει ο John Elkann, πρόεδρος της Stellantis.

«Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν αυτό που η Ευρώπη θέλει να πουλήσουμε. Αντικαθιστώντας όλους τους τρέχοντες όγκους με ηλεκτρικά οχήματα, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα πετύχουμε. Εάν η πορεία δεν αλλάξει, θα πρέπει να λάβουμε επώδυνες αποφάσεις για το σύστημα παραγωγής τα επόμενα τρία χρόνια. Η μοίρα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας θα κριθεί φέτος. Αντίθετα, εάν υπάρξει κινητοποίηση γύρω από μια σαφή πολιτική επιλογή, εάν αναδημιουργήσουμε μια αγορά και όγκους, είμαστε και οι δύο πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης. Όλες οι χώρες στον κόσμο που διαθέτουν αυτοκινητοβιομηχανία οργανώνονται για να προστατεύσουν την αγορά τους. Εκτός από την Ευρώπη, οι ανησυχίες κορυφώνονται εν μέσω εμπορικού πολέμου και αντιπαλοτήτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης μεταξύ των Ευρωπαίων κατασκευαστών. Αυτή της Stellantis και του ομίλου Renault, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν το 30% της αγοράς και θέλουν να παράγουν και να πωλούν δημοφιλή αυτοκίνητα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη. Και αυτή των premium μαρκών, για τις οποίες η Ευρώπη είναι σίγουρα σημαντική, αλλά των οποίων η προτεραιότητα είναι οι εξαγωγές», προειδοποίησε ο Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος της Renault.

Αντιφατικές στρατηγικές στις Βρυξέλλες

«Για είκοσι χρόνια, η λογική τους υπαγόρευε τους κανονισμούς που οδηγούσαν στην παραγωγή αυτοκινήτων που είναι ολοένα και πιο περίπλοκα, όλο και πιο βαρύτερα, όλο και πιο ακριβά. Οι Stellantis και Renault απευθύνονται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, των οποίων οι πληθυσμοί «είναι οι αγοραστές» μικρών αυτοκινήτων και την ίδια στιγμή οι χώρες είναι επίσης οι παραγωγοί και “ζυγίζουν” περισσότερο από τη Γερμανία» υποστηρίζει ο John Elkann.

«Αυτό που ζητάμε είναι διαφοροποιημένη ρύθμιση για τα μικρά αυτοκίνητα, εξηγεί ο επικεφαλής της Renault, ο οποίος παρουσιάζει τρία αιτήματα: «Πρώτον, ο κανονισμός πρέπει πλέον να ισχύει μόνο για τα νέα μοντέλα, όχι για τα παλιά. Δεύτερον, να μας δίνονται περίοδοι προσαρμογής και Τρίτον, χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σημείο εξυπηρέτησης στην Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφορετικές διοικήσεις στις Βρυξέλλες έχουν «αντιφατικές στρατηγικές». Ενώ η μία απαιτεί την εξάλειψη των ρύπων, κάτι που είναι θεμιτό, η άλλη μας ζητά αυτοκίνητα με μπαταρία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μπαταρίες που παράγονται χωρίς ρύπους